Egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt Berki Krisztián azután, hogy a bíróság két év felfüggesztett börtönre ítélte. Pedig néhány perccel korábban ezt ígérte. Ehelyett maradtak a gyors léptek, és a némaság. Berkit azután ítélték ma el, hogy balesetet okozott, egy busz előtt büntetőfékezett, amitől többen megsérültek.

Kék nadrágban, fehér ingben, és napszemüvegben érkezett a bíróságra Berki Krisztián. Egyetlen újságíróval sem állt szóba, gyors léptekkel a tárgyalóterembe sietett, ahol, ahogy végig, most is ártatlannak vallotta magát, és kérte, hogy mentsék fel.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ez végül nem történt meg, két év börtönre ítélték. Egyelőre azonban nem kell börtönbe mennie, az ítéletet négy évre felfüggesztették. Igaz, ha ez idő alatt bármit elkövet, amelyért jogerősen elítélik, akkor a friss ítélet mellett ezt is le kell töltenie.

Ezen felül Berkit 625 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Berki ellen azután indult eljárás, hogy

indokolatlanul fékezett le Budapesten a III. kerületben egy BKV-busz előtt. Vagyis, ahogy mondani szokták, büntetőfékezett.
A bíró most indoklásában elmondta, hogy mindezt indokolatlanul tette, semmi oka nem volt erre. Ahogy fogalmazott:
Ennek egyetlen oka lehetett, hogy megleckéztesse a buszsofőrt.Berki azon húzhatta fel magát, hogy amikor a megengedett majdnem a duplájával érkezett, vagyis lakott területen 50 helyett 90-nel ment, a busz szabályosan kikanyarodott elé, és így lassítania kellett. Egyetlen pillanattal később azonban már gyorsított is, a busz elé vágott – a bíró szerint már ezzel is veszélyt idézett elő – majd jött a büntetőfékezés, amely után a buszon többen is megsérültek. Volt, aki a földre esett, mások a kapaszkodókban ütötték meg magukat. A balesetben a felesége is megsérült, aki az autóban ült.

Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A bíró azt is mondta, hogy:

Elképzelhetetlen, hogy a visszapillantó tükörből ne látta volna a buszt.

Ezt egyébként az a felvétel is igazolja, amelyet a busz fedélzeti kamerája rögzített. Ezen pontosan látszik, ahogy Berki a luxusautójával bevág a buszos elé, majd tiszta erővel fékez, szinte álló helyzetre. Ahogy az is látszik, hogy megtörténik az elkerülhetetlen, vagyis, a buszos hátulról nekiütközik az autójának.

A bíróság súlyosbító körülmények között azt is említette, hogy Berkinek nem ez volt első közlekedési szabálysértése, több kresz szabályt is megszegett az elmúlt időszakban.
Berki a tárgyalás után újságíróknak azt mondta, hogy válaszolni fog a kérdéseinkre. Aztán bement a bíróságon egy szobába, aztán onnan ismét sietve távozott, egyetlen kérdésre sem válaszolt.

Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

A mai ítélet nem jogerős, az ellen az ügyész fellebbezett, így a tárgyalássorozat másodfokon folytatódik.

Berki Krisztián és védője három nap gondolkodási időt kért a fellebbezéssel kapcsolatban.