Kilencezer egyetemi hallgató kaphat ingyenjegyet az EFOTT-fesztivál nulladik napjára. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium így akarja megköszönni nekik a koronavírus elleni védekezésben tett szerepvállalásukat.

A közleményben azt írták, hogy a járvány elleni védekezésben jelentős szerepet vállaltak az egyetemi hallgatók; 2020 őszétől több ezren teljesítettek szolgálatot a koronavírussal szembeni küzdelemben.

A kormányhivatalok kirendelése alapján szűrési programokban dolgoztak, betegellátási feladatokat támogattak, önkéntes tevékenységükkel pedig az Országos Mentőszolgálat munkáját segítették. Tavaly október óta a mentőknél több mint 62 ezer műszakot teljesítettek a hallgatók, kórházakban, klinikákon több mint 8700 fő vett részt az egészségügyi ellátásban - ismertette a tárca.

A koronavírus-járvány alatt kiderült, hogy ki az, aki képes másoknak is adni, és nemcsak magára figyel, hanem a környezetének is önzetlenül segít. Sokan vették ki a részüket ebből a szolgálatból: gyerekek, fiatalok, idősek egyaránt. Külön köszönet illeti azokat az egyetemistákat is, akik jelentős részt vállaltak mások terheinek enyhítésében - idézték Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert.

Ingyenes belépővel hálálják meg az egyetemisták helytállását a járvány alattFotó / EFOTT

A közlemény idézte Schanda Tamást, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkárát is, aki szerint nagyban hozzájárult a sikeres védekezéshez, hogy a hazai orvosi egyetemek már az első pillanattól teljes erőbedobással segítették az intézkedések végrehajtását.

Az államtitkár hozzátette: a tapasztalatok és visszajelzések alapján a felsőoktatási intézmények, a kormányhivatalok és az egészségügyi szolgáltatók kiválóan működtek együtt. A harmadik hullám letörése után a kormány, az ITM kezdeményezése alapján, szeretné megköszönni az egyetemisták példaértékű hozzáállását, áldozatos munkáját - fogalmazott.

A koronavírus elleni védekezésben jelentős szerepet vállaló hallgatók számára 9000 ingyenjegyet biztosítanak az idei EFOTT nulladik napjára. A Velencei-tavi fesztiválra, augusztus 10-ére szóló belépőkhöz szükséges kódot hamarosan e-mailben kapják meg az érintettek - áll a közleményben.