Megrendelésre nyomtatott bizonyítványokat egy budapesti férfi és a társa

Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi és a társa megrendelésre nyomtatott ki többféle bizonyítványt vagy engedélyeket, a banda többi tagja pedig a megrendelőket kutatta fel. Az ügyészség összesen 113 ember ellen emelt vádat az ügyben.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a pátyi lakosú, de Budapesten élő 58 éves férfi 2015-ben ismerkedett meg egy 55 éves pusztahencsei férfival, akinek elmondta, hogy

hozzáfér különböző bizonyítványokhoz, amelyekből hamis közokiratokat tud csinálni.

A két férfi elhatározta, hogy hamis iratokkal fognak kereskedni. A fiatalabb férfi és az ismerősei szerezték a megrendelőket, a budapesti férfi pedig a számítógépén, fénymásolóval és nyomtatóval gyártotta a bizonyítványokat és más okiratokat.

Főiskolai és egyetemi okleveleket, nyelvvizsga és érettségi bizonyítványokat, különféle végzettséget és szakképesítést igazoló bizonyítványokat és gépkezelői jogosítványokat csináltak, amikért minimum 10 ezer, de többségében 100-150 ezer forintot kértek. Az áron elosztoztak.

További három tag, egy 37 éves györkönyi, egy 64 éves kunmadarasi és egy 40 éves hódmezővásárhelyi férfi rengeteg megrendelőt szerzett a hamisítóknak, a többi vádlott csak néhány ember közvetítésében vett részt, vagy maguk voltak a megrendelők.

Az ügyészség 145 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a bizonyítványokat hamisító férfi és további 112 ember ellen.

Az 58 éves hamisító és a társa, valamint a sok megrendelőt szerző kunmadarasi férfival szemben az ügyészség börtönbüntetést és pénzbüntetést javasol. A többi vádlottal szemben azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket felfüggesztett büntetésre, közmunkára vagy pénzbüntetésre.