Orbán Viktor: A kormány lehetővé teszi a harmadik oltást

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban  
  ORBÁN Viktor Budapest, 2021. július 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország!
Budapest, 2021. július 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar kormány elsőként teszi lehetővé a harmadik oltás felvételét – jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjújában. A lehetőség augusztus elsejétől nyílik meg az emberek számára. Azt is elmondta, hogy időpontot kell majd kérni, de oltási rend már nem lesz. A miniszterelnök beszámolója szerint a kormány döntött arról is, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás.
Vágólapra másolva!

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt javasoljuk, a beadatásig teljen el a második vakcina felvételétől számított négy hónap – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Forrás: Orbán Viktor / Facebook

A miniszterelnök szerint a harmadik oltás szükségességéről megoszlanak a vélemények, ma hajnalban még a WHO is egy bizonytalanságot sugalmazó közleményt adott ki erről.

– A magyar kormány úgy gondolja, nem kell félni tőle, az emberek biztonságérzetét növeli, vagyis miért zárnánk el az emberektől – fogalmazott. Orbán Viktor kiemelte: bőségesen van elég vakcina az országban. Időpontot kell kérni, de oltási rend már nem lesz – fogalmazott a kormányfő. Rögzítette: az orvosok döntenek, ezt a felelősséget nem tudja átvállalni a kormány.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A legbiztonságosabb ország

Az általános átoltottsági helyzet szerint Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország Európában – jelentette ki Orbán Viktor. Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás
– tette hozzá. Mint mondta, nem hívei a kényszerítésnek, de ezt a döntést meg kellett hozniuk, tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát covid ellen.

Orbán Viktor továbbá kiemelte, hogy a 65 év felettiek körében 85 százalékos az átoltottság, tehát van 15 százaléknyi idős ember, aki még nem védett, így ők veszélyben vannak, mivel a delta variáns agresszív, durva, és megtalálja azt a személyt, aki nincs beoltva.

Tehát az, aki nem vette fel az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány alatt bármikor

- mutatott rá. A kormány ezért úgy döntött – folytatta -, hogy személyesen fel kell keresni ezeket az embereket, szeretnének adni egy esélyt, hogy ne kockáztassák az életüket. Arról is szólt, hogy a 16-18 éveseknek a 45 százalékát oltották már be, a 12-15 év közöttieket is oltani kezdték, sőt az a terv, hogy az iskolakezdés előtti első két napon minden gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Volf-Nagy Tünde műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csak két oltással menjenek külföldre

A beutazások korlátozását illetően egyelőre nem hoztunk intézkedést – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, azt javasolják; azok a magyarok menjenek külföldre, akik mindkét oltást megkapták. – Most is van három olyan kategória, ahol van szerepe a védettségi igazolványnak: sportrendezvények, zenés, táncos rendezvények és fesztiválok – sorolta Orbán Viktor. Szerinte nem lehet elkerülni a következő hullámot, amennyiben az megérkezik Európába, az csak a kérdés, hogy hány oltatlant fog találni a negyedik hullám.

A válságból úgy lehet kijutni, hogyha egymást támogatva, a célt előzetesen megnevezve cselekszünk
– fejtette ki Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban újra politikai támadások érték a kínai vakcinát. – Az igazi baj az, amikor a politikusok, akik a közbeszédet alakítják, virológusnak, járványügyi szakembernek képzelik magukat – húzta alá a miniszterelnök. Szavai szerint az ilyen helyzetekben a politikai érdek kerül előtérbe.

Orbán Viktor: Szégyenletes a bizottsági álláspont

Nem a szög lóg ki, hanem a lóláb, sőt egy egész ló – magyarázta a nyilvánosságra hozott brüsszeli levélről a miniszterelnök. – Szégyenletesnek tartom a bizottság álláspontját – jelentette ki Orbán, aki szerint teljesen egyértelmű, hogy ennek a „kérésnek" az a célja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük a gyermekek közé. Leszögezte: a gyermekek nevelése a szülő feladata, az iskolában természetesen lehet szexuális felvilágosítás, ezeket pedig olyan emberek tarthatják, akiket az iskolaigazgató és a pedagógus alkalmasnak tart, és a szülő is beleegyezik.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem hívta őt senki az EP-vitába.

Menni csak akkor szokott, amikor döntő jelentőségű a helyzet

- tette hozzá. Óriási nyomás alatt vagyunk. Mindenkit arra kért a kormányfő, hogy a nemzeti konzultációs íveket töltse ki, és erősítse meg a kormány álláspontját. A kormányfő arról is beszélt, hogy ez a vita nemcsak magyar jelenség. Olaszországban, Romániában és Litvániában is volt hasonló vita. Litvánia meg tudta védeni az érdekeit - tette hozzá. Véres csata lesz ez, itt minden el fog hangozni.

Brüsszel visszaél a hatalmával

A kettős mérce megnyilvánulása volt az Eb-n is. A magyarokat szinte a semmiért ítélték el, ha nem lenne kettős mérce, akkor le kéne bontani a Wembleyt.
Bármilyen jogvita összekötése a pénzügyi kifizetésekkel, az teljesen elfogadhatatlan.
A helyreállítási alap jár nekünk, és meg fogjuk kapni ezt a pénzt - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy azokat a programokat amiket meg akarunk valósítani, azokat elindítják, akkor is ha nem érkezik meg Brüsszelből a pénz.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Volf-Nagy Tünde műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyarok eddig nem látták, hogy milyen erőteljes propaganda áll a mostani támadások mögött. Most kinyílik egy ablak, amikor a magyarok látni fogják, hogy mi történik egy német iskolákban. Nem lehet elvárni, hogy mi is ezt kövessük, és erővel ránk kényszerítsék - mondta a kormányfő. Orbán Viktor kifejtette, hogy égnek áll az ember haja, hogy mi történik Nyugat-Európában.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vita lényege politikai.
Brüsszel visszaél a hatalmával, és ránk akarja kényszeríteni az akaratát. Most a gyerekeink szabadságról van szó, és a gyereknevelés szabadságáról.

A gyerek egy szent dolog - mondta a kormányfő. Nem grasszálhatnak szexuális propagandisták az iskolákban - tette hozzá. Aki nem akarja, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyerekét, annak legyen ehhez joga - mondta a kormányfő. Van olyan, hogy nemváltó műtéteket hajtanak végre a szülői akarattal szemben Nyugaton. Ilyen Magyarországon nem történhet meg - zárta a kormányfő.