Részvétét fejezte ki a németországi áradások áldozatai családtagjainak, valamint a károsultaknak a köztársasági elnök a német államfőnek, Frank-Walter Steinmeiernek címzett pénteki táviratában. Áder János segítséget ajánlott Németországnak.

A köztársasági elnök azt írta, hogy mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő és óriási károkat okozó árvízről, amely Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományt sújtotta. 
Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet az áldozatok családtagjainak és együttérzésemet mindazoknak, akik a természeti katasztrófa következtében elvesztették otthonukat  - fogalmazott Áder János.

Fölcsuszamlás nyomán keletkezett kráter a Köln város melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében 2021. július 16-ánForrás: MTI/AP/Rhein-Erft-Kreis

Hozzátette, hogy lélekben mi is ott állunk a baráti Németország népe mellett, és készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk a súlyos csapás következményeinek enyhítésében. Áder János reményét fejezte ki, hogy rövidesen megkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok, és - mint írta - bízik abban, hogy az érintett települések lakói hamarosan, a károk elhárítása után nyugalomban folytathatják életüket.