Karácsony Gergely főpolgármester átvette a Greenpeace petícióját, amelyben arra kérik a városvezetést, hogy tiltsa ki a városból a dízelautókat. Azzal mindenki egyetért, hogy fontos a város levegőminőségének javítása, a kérdés csak az, hogy ezt hogyan tervezi megvalósítani Karácsony. Intézkedéseivel, a felesleges kerékpársávok kialakításával vagy az átgondolatlan lezárásokkal ugyanis eddig csak az autósok életét nehezítette meg. És sokkal rosszabb lett a levegő.

Soknak nehezen nevezhető, 45 ezer aláírást gyűjtött össze több mint két év alatt a Greenpeace, amit átadott Karácsony Gergely főpolgármesternek, miszerint tiltsa ki a dízelautókat Budapestről, vagy legalább tegyen közzé egy ütemtervet ennek megvalósítására. 

Karácsony Gergely főpolgármesterFotó: Csudai Sándor - Origo

Az eseményről beszámoló Soros-blog, a 444 kérdésére, hogy milyen céldátumra lehet számítani, nem adott egyértelmű választ Karácsony, viszont megjegyezte, hogy alacsony kibocsátású zónák létrehozására is szükség van, ezekhez is kell egy céldátum, ezért még idén a közgyűlés elé fog kerülni a kérdés.

Azzal mindenki egyetért, hogy fontos foglalkozni a főváros levegőminőségének javításával, kérdés azonban, hogy a Karácsony Gergely vezette Városháza ezt hogyan tudja kivitelezni. Eddigi intézkedéseivel ugyanis 

a főpolgármester folyamatosan az autósokat büntette, és még nagyobb környezetszennyezést eredményezett az elviselhetetlen dugókkal.

Már a kihasználatlan kerékpársávok felfestése is óriási felháborodást okozott, miután azokat úgy alakították ki, hogy az autósoktól vettek el egy teljes forgalmi sávot.

Budapest, Blaha Lujza térFotó: Koncz Márton - Origo

A nyár eleji átgondolatlan lezárások, új busz- és kerékpársávok kialakítása szintén katasztrofális helyzetbe hozta az autósokat, végeláthatatlan dugók alakultak ki. A főpolgármester pedig csak annyit üzent az autósoknak,

szálljanak ki és menjenek gyalog.

Ráadásul a rakpart és a Lánchíd lezárása után megkezdődött a Blaha Lujza tér rosszul megszervezett felújítása is, ami újabb lezárásokat és dugókat okozott. Az autósok így kénytelenek a legnagyobb kánikulában is lépésben araszolni a főváros útjain, a dugók okozta szmogban.