Több helyen okoztak károkat a további hétvégi zivatarok - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Országszerte riasztották a tűzoltókat a viharral összefüggésben, többségében letört faágak, kicsavart fák miatt. A legtöbb hívást Budapesten és Pest megyében kapták - mondta Mukics Dániel.
A Somogy megyeiKercseligeten villámárvíz is kialakult, emiatt néhány lakóház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz mentek.

A szóvivő tájékoztatása szerint eddig 21 épületkárról érkezett bejelentés. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón egy családi ház tetejét rongálta meg a szél. Emellett több helyen - a Pest megyei Veresegyházon, Dabason és a Fejér megyei Kápolnásnyéken - villámcsapás okozott károkat.

Dabason és Kápolnásnyéken a ház tetőszerkezete is kigyulladt a villámcsapás következtében.Több helyen beázott pincék miatt riasztották a tűzoltókat.

Mukics Dániel ismét azt kérte,mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap ismét első-, és másodfokú riasztásokat, figyelmeztetéseket adott ki a felhőszakadás, valamint a zivatar veszélye miatt is.

Az OKF szóvivője kiemelte: ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből.
Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is.Ahol hömpölyög a víz az utcán, ajánlott kerülni.Emlékeztetett arra, hogy néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, míg a térdig érő vízfolyás autókat is elsodorhat. Gépkocsival azért sem tanácsos áthajtani a hömpölygő vízen, mert ha az autó légszűrőjébe víz került, tönkremegy és a jármű leáll - mondta.