Napokkal korábban lehetett számítani arra, hogy hatalmas esők, viharok lesznek Magyarországon is, hiszen másról sem szóltak a hírek, mint az Európában pusztító nagy áradásokról és a felénk tartó csapadékzónáról. Mint arról az Origo is beszámolt, hétfőn kora reggel hirtelen hatalmas mennyiségű eső zúdult le Budapesten és Pest megyében. A vihar az előrejelzéseknek megfelelően várható volt, de  Karácsony Gergelyék nem tettek sokat annak az érdekében, hogy felkészítsék a fővárost és lakosságát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozta várható nehézségekre. A főváros ismét elesett a nem megfelelő városvezetésnek köszönhetően. Természetesen nem azt várjuk, hogy Karácsony Gergely akadályozza meg az esőt vagy húzzon egy nagy esernyőt a főváros fölé. De a teljes semmittevés is abszurd. Mintegy 150 helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében a viharkárok elhárítása miatt. Több BKK-járat nem megfelelően közlekedett és számtalan járat menetrendje is változott. Többek között nem járt a 4-es 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, és a lezúduló eső miatt nem volt járható a Dózsa György úton a Podmaniczky úti vasúti aluljáró sem, mivel mindent elárasztott a víz, a csatornarendszer nem bírta a terhelést. Ennek feltehetően az az oka, hogy a csatornarendszert nem megfelelően, vagy egyáltalán nem tisztítják. Ez pedig a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne. 

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső érkezett hétfő kora reggel Budapest és Pest megye térsége fölé - írja a katasztrófavédelem.hu.

A közlemény szerint
TÖBB MINT SZÁZÖTVEN BEJELENTÉS ÉRKEZETT KÁROKRÓL A FŐVÁROSI ÉS PEST MEGYEI MŰVELETIRÁNYÍTÁSRA.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint hétfő délelőtt 10 óráig a főváros több pontján is meghaladta a 30-50 mm-t a 24 órás csapadékösszeg.

Rengeteg cikk és beszámoló jelent meg sajtóban, ahol jól látható, hogy egész egyszerűen a főváros (ismét) elesett.

Mindent ellepett a víz és teljesen csődöt mondott a csatornahálózatFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem elég, hogy gyakorlatilag a kapkodó és egyszerre történő útfeltúrások miatt a Karácsony Gergely által vezetett fővárosban rendszeresek az elviselhetetlen dugók, most, hogy a vihar lesújtott a városra, egyértelművé vált az is, hogy a budapesti vezetés egész egyszerűen nem volt felkészülve az előre jelzett viharra és a csapadékmennyiségre, így magára hagyta a fővárost.

Mindenhol elakadás, nem menetrendszerűen közlekedő BKK járatok, beszakadt út és a teljesen csődöt mondott infrastruktúra volt a jellemző.

A közösségi médiában nagyon aktív baloldali főpolgármester sehol sem figyelmeztette a budapestieket a várható és előre jelzett viharra. Ehelyett a főpolgármester az országos ambíciójával van elfoglalva, mintegy árván hagyva Budapest lakosságát (tegyük hozzá: a Facebook-on igen könnyű Karácsonynak aktívnak lennie, hiszen Gyurcsány egykori államtitkára, Gál J. Zoltán írja helyette a bejegyzéseket).

Fákat is kidöntött a lezúdult csapakédmennyiségFotó: Csudai Sándor - Origo

Egy felelős főpolgármesternek a szívén kellene viselnie a fővárost és nem ugródeszkaként kellene arra tekintenie. Például olyan kérdésekkel kellene foglalkoznia, hogy megfelelően vannak-e tisztítva a főváros csatornái, annak érdekében, hogy az utakat ne öntse el az eső, már csak azért is, mert a csatornák tisztítása a Fővárosi Önkormányzat feladata lenne.

Ezzel kapcsolatosan megkerestük a főpolgármestert, de megkeresésünkre eddig nem érkezett válasz.  Karácsony Gergelytől azt kérdeztük, hogy tettek-e valamilyen lépést a csatornák tisztítása érdekében, miután napok óta nagyobb mennyiségű csapadék esik? Mi az oka annak, hogy nem tisztítják megfelelően a csatornákat, és így nem is akadályozzák meg a hirtelen lezúduló csapadék által okozott áradásokat? Amint válaszol Karácsony Gergely, frissítjük a cikkünket.

Napok óta másról sem szólnak a hírek, mint hogy Európa szerte heves esőzések vannak. Miután a hétvégén Magyarországra is elértek az esőzések az előrejelzéseknek megfelelően, így várható volt, hogy gondot okozhat a nagy csapadékmennyiség a fővárosban is. Azonban nem tűnik úgy, hogy a főváros ellátná a rábízott feladatokat.

AZ ELMÚLT ÉVEK TAPASZTALATAI ELLENÉRE KARÁCSONY GERGELY VÁROSVEZETÉSE ARRA SEM VETTE A FÁRADSÁGOT, HOGY AZ ELMÚLT ÉVEKBEN TÖBBSZÖR IS ELŐFORDULÓ HIRTELEN LEZÚDULÓ NAGY ESŐZÉSEK TAPASZTALATAI ALAPJÁN VALAMILYEN FORGATÓKÖNYVET KÉSZÍTSEN, ÉS FELMÉRJÉK AZT, HOGY A FŐVÁROS MELY PONTJAI VANNAK A LEGNAGYOBB VESZÉLYBEN EGY ILYEN HELYZETBEN.

Hétfőn napközben a BKK Facebook-oldalán számolt be a viharral kapcsolatos fennakadásokról, a bejegyzés alatt rengeteg ember adott hangot a felháborodásának azt illetően, hogy nem megfelelő a tájékoztatás a főváros részéről és, hogy gyakorlatilag elesett a város. 

Az egyik kommentelő azt tartotta felháborítónak, hogy a folyamatosan rendszertelenül közlekedő járatok és a nem mindig működő klíma miatt rendszeresen büdösen és késve kell megérkezniük az utasoknak mindenhova.

A kimaradt tájékoztatás miatt elmondható, hogy az emberek gyakran a megállókban áztakFotó: Csudai Sándor - Origo

Egy másik kommentelő azt emelte ki a felháborodott megjegyzésében, hogy nincs konzekvens tájékoztatás az elmaradott, kieső járatokat illetően, emiatt gyakran az esőben áznak a megállókban várakozó emberek. Más arra panaszkodott, hogy a 4-6-os villamospótló buszon spórolásból nem kapcsolták be a légkondicionálót, így a nagy csapadék miatt elviselhetetlen volt a buszon a pára.

Rengeteg panaszkodó egybehangzó véleménye az, hogy az utasokat és a sofőröket nem megfelelően tájékoztatják és mindenhol emiatt nő a várható menetidő, rendszeresek a késések.
Volt, aki viccesen próbálta kezelni a főváros katasztrofális bénázását:
Ne morogjatok, hallottátok a Főpolgármester Urat: menjetek gyalog!"

A 15-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedett a Hercegprímás utca és a Hold utca között, mert beszakadt az út a BKK tájékoztatása szerint.

A fővárosi vezetés kompetenciájának a teljes hiányáról árulkodik az, ahogyan kezelték a helyzet és ahogyan hagyták, hogy Budapest megbénuljon. Az évek folyamán nyaranta kell és lehet számítani heves esőzésekre.

A nagy eső miatt teljesen megbénult a város, miközben ha a csatornákat rendszeresen tisztítanák, akkor elkerülhető lenne a káoszFotó: Csudai Sándor - Origo

A helyzet sajátossága az, hogy a tavaly júniusi viharhoz hasonlóan, amiről az Origo részletesen beszámolt, a városvezetés ezúttal sem látta el a rá kirótt feladatokat. Nem jelezték előre, hogy óriási gond várható, illetve, nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy elhárítsák a károkat. A tavalyi esetből tanulni kellett volna és akkor ismét nem omlott volna össze a főváros az akkori helyzethez hasonlóan.

Teljesen egyértelmű: teljes kapkodás és összevisszaság jelemzi a Karácsony Gergely nevével fémjelzett adminisztrációt.

A viharok és a heves esőzés nem csak az utakat rongálta meg, hanem a jelzőlámpákat is. A főváros több fontosabb csomópontjában nem működtek a jelzőlámpák, így a közlekedők fokozott veszélynek voltak kitéve a forgalomban. A lámpák helyreállítása és javítása is az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Budapesten hétfő reggel nem működött azonban a jelzőlámpa többek között a Deák tér környékén, a XVI. kerület és a II. illetve III. kerület néhány csomópontjánál sem.

Míg a főpolgármester számára minden fontosabb a fővárosnál, addig Budapest gyakorlatilag a szemünk előtt omlik össze minden tekintetben. Egy biztosan állítható: Budapestet árván hagyta Karácsony Gergely az önző céljai érdekében.