Lecsapott a vihar Budapestre

2021.07.19. Budapest, eső, esernyő, vihar, kidőlt fa, pocsolya, víz, gyalogos, autó, közlekedés, utazás, utas,
Vágólapra másolva!
Kora délelőttig mintegy 150 helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőn kora reggel. Több BKK-járat menetrendje is változott: nem járt a 4-es 6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, és a lezúduló eső miatt nem volt járható a Dózsa György úton a Podmaniczky úti vasúti aluljáró sem. 
Vágólapra másolva!

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék érkezett hétfő kora reggel Budapest és Pest megye térsége fölé - írja a katasztrófavédelem.hu. A hétfő délelőtti közlemény szerint eddig

több mint százötven bejelentés érkezett károkról a fővárosi és Pest megyei műveletirányításra.

Korábban azt írták, hogy az egységeket eddig mintegy 50 helyre riasztották leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincehelyiségek, garázsok, alagsorok kiszivattyúzásához. A legtöbb bejelentés eddig Szigetszentmiklósról, Érdről, Halásztelekről, valamint a főváros V., VI. és VII. kerületéből érkezett. Mint írták, a kollégáik

most is dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

Nagy mennyiségű csapadék zúdult hétfő reggel a fővárosra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt mondta, hogy vasárnap 175 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az esetek kétharmadánál okoztak problémát kidőlt fák, leszakadt faágak, amelyek utakra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek.

Az elmúlt nap 8 épületben keletkezett kár,

43 helyszínen pedig pincékben, alagsorokban összegyűlt esővízhez riasztották a tűzoltókat.

A szóvivő szerint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével mindenhol okozott károkat a vasárnapi vihar. Győr-Moson-Sopron megyében, Dunakilitin több épület is beázott. Borsod megyében, Jósvafőn kilépett a medréből a Baradla patak a sok eső miatt. A tűzoltók a helyiekkel ötezer homokzsákot helyeztek el. Kapuváron családi házba csapott a villám, 5 négyzetméteren megrongálta a tetőt - ismertette a részleteket a szóvivő.

Jelenleg is felhőszakadás miatt van narancsriasztás érvényben. A legtöbb riasztás most a fővárosból és Pest megyéből érkezik.

30-50 milliméter eső zúdult a fővárosra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint délelőtt 10 óráig a főváros több pontján is meghaladta a 30-50 mm-t a 24 órás csapadékösszeg, sőt az agglomerációban,

Érden közel 100 mm-t mértek.

Az oldal azt is írja, hogy a pesztszentrőlinci állomáson a csapadék összege az 1 mm-t sem haladta meg, miközben pár 10 km-rel arrébb óriási eső volt.

Terelt útvonalon közlekedik több járat

A BKK Info hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a viharos időjárás miatt több járat közlekedése jelentősen megváltozott Budapesten. Reggel nem járt a 4-es 6-os a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között, állt a forgalom a 2-es villamos vonalán is. Azóta több járat már újra az eredeti útvonalon közlekedik, ezeken a vonalakon azonban jelenleg is vannak fennakadások:

  • Sávlezárásra kell számítani a Szent István körúton a Nyugati tér felé a Jászai Mari térnél veszélyelhárítás miatt. A közúti forgalmat a villamospályára terelik. A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között.
  • Korlátozásra kell számítani a Wesselényi utcában az Akácfa utca után, mert tűzoltók dolgoznak. A 74-es trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Károly körút (Astoria), a Nagy Diófa utca és a Nyár utca megállót.
  • A 15-ös és a 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik, nem érinti a Hercegprímás utca és a Hold utca (Belvárosi piac) megállót útbeszakadás miatt.
  • A 17-es villamos nem jár a Széll Kálmán tér és a Margit híd, budai hídfő között hatósági zárás miatt. A kimaradó szakaszon a 4-6-os pótlóbusszal lehet utazni.
  • Az 56A és a 61-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik Hűvösvölgy és a Budagyöngye között járműhiba miatt.
  • Nem járható a Péterhegyi úton az Alabástrom utcai aluljáró, illetve a Dózsa György úton a Vágány utcai vasúti aluljáró a nagy mennyiségű esővíz miatt.

Úgy tudjuk, hogy a városban több helyen nem működnek a jelzőlámpák sem. A Nyugati téren az aluljárót elöntötte a víz és nincs világítás sem.

Eddig több mint százötven bejelentés érkezett károkról a fővárosi és Pest megyei műveletirányításra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Késnek a Nyugatiba érkező és onnan induló vonatok is

A MÁV Inform szerint biztosítóberendezési meghibásodások miatt a Nyugati pályaudvarról induló és az oda érkező vonatok menetideje 10-30 perccel megnövekedhet.

A torlódások és késések csökkentése érdekében 8 órától

a ceglédi és a lajosmizsei vonalon egyes járatok rövidebb útvonalon közlekednek, Kőbánya-Kispestről fordulnak 8 órától visszavonásig.

A MÁV közleménye szerint a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest közötti utazásra, bármely vonatot igénybe lehet venni felármentesen.

Több helyen nem működtek a jelzőlámpák sem Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a Remeteség pihenőhelynél lezárták a gyorsítósávot, mert korábban

a heves esőzés alámosta a burkolatot.

A főpályára való felhajtásnál STOP táblát helyeztek ki.

Zivatarok és felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőre az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmezettetést adott ki,

felhőszakadás miatt pedig másodfokú, narancsárga figyelmezetetés van érvényben

Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykunk-Szolnok, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Békés megyékre. Az ország többi részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint napközben a Dunántúlon csökken a felhőzet, egyre több napsütés várható, viszont a középső, majd a keleti tájakon még több helyen lehet zápor, zivatar. Késő estére a Tiszántúlra húzódik vissza a csapadék, tovább csökken nyugat felől a felhőzet.

Egyre inkább megélénkül, majd megerősödik az északnyugati szél, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések lesznek. A hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul.