Novák Katalin: Eddig 80 milliárd forintról döntött az operatív törzs

NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. június 29. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2021. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csak a védőoltás lehet a megoldása a koronavírus-járvány elleni védekezésnek, aki nincs beoltva, az nincs védett állapotban, és még mindig sokan vannak azok, akik nem vették fel a védőoltást - mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után hétfőn, Budapesten. Szólt arról is, hogy a 12-15 éves korosztályt két nappal az iskolakezdés előtt kampányszerűen fogják beoltani. Az operatív törzs döntött arról, hogy jelentős segítséget kapnak az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők. 
Vágólapra másolva!

Június 15-én állt fel a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs, és azóta hat ülés volt és 50 előterjesztést vitattak meg - mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy a sporton keresztül a kultúráig minden téma szóba került. Eddig 80 milliárd forintot érintettek a döntések - tette hozzá, de vannak olyan döntések, amiknek nem voltak költségvetési vonzatai, így például a nyelvvizsga-amnesztiának.

Novák közölte, hogy csak a védőoltás lehet a megoldása a koronavírus-járvány elleni védekezésnek, aki nincs beoltva, az nincs védett állapotban. Még mindig sokan vannak azok, akik nem vették fel a védőoltást - tette hozzá.

A 12-15 év közöttieknél csak 13 százalék az oltottak aránya, ezért a körükben is arra biztatnak mindenkit, hogy vegye fel a vakcinát. A nyári szünet vége előtt két nappal oltási kampány lesz a körükben.

Továbbra is csak az oltás véd meg a koronavírus-fertőzéstől Forrás: MTI/Balázs Attila

A harmadik oltásról azt mondta, hogy Magyarországon augusztus 1-től lehet felvenni Európában elsőként - mondta a miniszter. Az egészségügyben dolgozók számára kötelező lesz a védőoltás - tette hozzá.

Nagy segítség a cukorbetegeknek

Az 1-es típusú diabétesszel küzdők esetében állami támogatással lehet szenzort használni, és mostantól kezdve egy új generációs inzulinpumpa is elérhető lesz számukra.

A 24 év alattiak 98 százalékos, a 24 év felettiek körében 80 százalékos állami támogatást kapnak az új inzulinpumpához

- jelentette be a miniszter. Ez az új technológia alkalmas arra, hogy amikor elkezd emelkedni a vércukor, akkor automatikusan leviszi. Így még jobb életminőséget tudnak elérni ezek a betegek - mondta Novák Katalin. Augusztus 1-től elérhető ez az új típusú inzulinpumpa.

A kistelepülések állami támogatást kaphatnak a falunapokhoz - jelentette be a miniszter.

Fontos kulturális döntések

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója arról beszélt, hogy döntöttek a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagjairól. 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a Kárpát-medencei folyóiratok, és megalakul a könnyűzenei kollégium a PIM-en belül - tette hozzá. Az utóbbi területre közel 2 milliárd forint jut majd.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója újabb pályázati lehetőségeket jelentett be Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin arról is beszélt, hogy tovább szeretnék bővíteni a bölcsődei hálózatot. Vannak adminisztratív akadályok, és most ezeket megszüntetik. A családi bölcsődék esetében nyolc fővel is indulhat csoport. Egyszerűbb lesz bölcsődét építeni és működtetni - tette hozzá.

A jégkorong esetében is támogatni fogják az akadémiai rendszert - jelentette be Novák Katalin.

Így nőhet a biztonság

Figyelik a nemzetközi tendenciákat, delta variáns nagy gondot okozott sok országban - mondta az Origo kérdésére Novák Katalin. Közölte, hogy a magas átoltottság lehetővé teszi az élet normális menetét. A kormány lehetővé teszi a harmadik védőoltást, és így a biztonság tovább nőhet - tette hozzá.

Folyamatosan bővíti az óvodai és bölcsődei férőhelyeket a kormány Forrás: MTI/Balázs Attila

Időarányosan jól áll a kormány az óvodai- és bölcsődei férőhelyek létesítésével - mondta kérdésre a miniszter.

Novák Katalin kérdésre azt mondta, hogy felveszi a harmadik oltást.