Szinte óránként csap le a vihar Budapestre - videó

2021.07.19. Budapest, eső, esernyő, vihar, kidőlt fa, pocsolya, víz, gyalogos, autó, közlekedés, utazás, utas,
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban megírtuk, a kora délelőtti viharok és a hírtelen lezúduló, nagymennyiségű csapadék miatt Budapesten és Pest megyében a 150 helyszínre kellett riasztani a mentőket. Reggel 10 óráig a főváros több pontján is meghaladta a 30-50 mm-t a 24 órás csapadékösszeg, ráadásul az agglomeráció néhány területén - például Érden - 100 mm-t is mértek. A zivatarok a kora esti órákban is folytatódtak, Budapesten és a Dunakanyarban is jelentős viharok tomboltak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban a kánikulának átmenetileg országszerte heves esőzések vetettek véget. A ma reggeli viharok után a kora esti órákban is számos zápor és zivatar alakult ki Magyarországon, az esőből pedig Budapestre és környékére is bőven jutott. A legnagyobb délutáni csapadékgóc északról érkezett, és először a Dunakanyart érte el, majd a főváros felé vonult.

A hatalmas reggeli esőzésekkel együtt a nap végére akár kéthavi esőmennyiség is hullhat.

Az idokep.hu arról számolt be, hogy késő délután a Cserhátban és a Börzsönyben peremfelhős zivatar alakult ki:

Az újabb vihart a fővárosban peremfelhő jelezte előre, ezt követően pedig jelentős csapadék hullott a Budapestre:

A 11. kerületben erős szél kíséretében érkezett meg a nagymennyiségű eső:

A napokon át országszerte tartó viharok kedden már mérséklődnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már csak elsőfokú figyelmeztetést adott ki hét keleti megyére zivatarveszély miatt. Kiemelték, hogy hétfő este a déli megyékben, a Dunántúl keleti peremén, valamint a Duna-Tisza közén várható zivatarok kialakulása, átvonulása, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet.

Kisebb körzetekben rövid idő alatt 20-30 milliméternyi csapadék hullhat, de átmeneti szélerősödés és jégeső sem kizárt.

Éjjel a zivatarok inkább a Dunától keletre és a Dunántúl délkeleti részein lesznek jellemzőek, kedden pedig az ország északkeleti harmadán várhatóak. Ezeknél elsősorban a viharos szél és a jégeső lesz a jellemző. Emiatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az OMSZ.

Az előrejelzésből az is kiderül, hogy a hétvégére ismét nyárias időjárás lesz az ország nagy részén, a következő napokban viszont még 30 Celsius-fok alatt alakulnak a maximumok, azt követően azonban újra visszatér a hőség.