Cseh Katalin elvenné a magyar embereknek járó uniós pénzeket, miközben többmilliárdos uniós támogatást tehetett el

Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Cseh Katalin igazi nyertese a brüsszeli pénzosztási mechanizmusnak, hiszen mindeddig közel 4,8 milliárd forint támogatáshoz jutott cégein keresztül az uniós pályázatokon. Ez azért is megdöbbentő, mert a most lebukott momentumos EP-képviselő évek óta mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság megvonja Magyarországtól az uniós forrásokat. A baloldali politikus gátlástalansága nem ismer határokat: amíg ő vállalkozásaival mélyen markol az uniós kasszába, addig Magyarországot eltiltaná a támogatásoktól, és azt szajkózza, hogy azt "közvetlenül" kell folyósítani. Most már tudhatjuk, mit jelent ez: közvetlenül neki. Ugyanazt csinálja most is, mint amit az oltásellenes baloldal tagjaként is tett: a vakcinák ellen kampányoltak, hogy minél többen betegek legyenek, az országnak minél rosszabb legyen, de saját magukat beoltatták. 
Vágólapra másolva!

"Kezdésként le fogunk buktatni valakit. Egy politikust, aki kétszínű volt. Aki úgy csinált, mintha egy lenne közülünk. Pedig közben játszik ide is, oda is" - vasárnap a bennfenntes.net nevű oldalon közzétett videón egy titokzatos Anonymous-maszkos figura ezekkel a szavakkal vezette fel, hogy le fog leplezni egy ismert politikust.

Hatalmas összegeket tehetett el Cseh Katalin

Egy nappal később közelebb kerültünk a megoldáshoz. Kiderült, hogy a szóban forgó politikus és környezete 4,5 milliárd forintnyi uniós, és 300 millió forintnyi állami támogatást szerzett meg. A bennfentes.net pedig ezek alapján kedden kiderítette, hogy

a baloldal egyik ismert politikusáról, a Momentum Európai Parlamenti képviselőjéről, Cseh Katalinról van szó.

Ez azért volt megdöbbentő, mert a lebuktatott képviselő volt az, aki az elmúlt időszakban a leghangosabban követelte, hogy vonják meg az uniós pénzeket Magyarországtól. Magyarán miközben Cseh Katalin Brüsszelben azért harcol, hogy vegyék el a pénzeket a magyar emberektől, ő maga rengeteg pénzt tesz zsebre. Volt családi cége, a Pannónia Nyomda Kft. különösebb gond nélkül vette fel a százmilliókat.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Cseh Katalin évek óta el akarja venni a pénzt Magyarországtól

A momentumos politikus már 2019 májusában, a Momentum EP-listavezetőjeként azért kampányolt, hogy Brüsszel Magyarország esetében vagy vonja saját hatáskörbe az uniós kifizetéseket, vagy egyszerűen vegye el a pénzt. "Én azt támogatnám, hogy az európai pénzek osztása feletti jog legyen jogállamisági kritériumokhoz kötve, amelyik kormány ezeket megsérti, azok helyett közvetlenül az EU ossza a pénzt" - mondta a baloldali propagandalapnak, a hvg-nek.

Nem sokkal később egy másik baloldali propagandalapban, a 24.hu-ban szokatlanul durván ezzel fenyegetőzött: "Erre (a kritikus tagállamok, Magyarország és Lengyelország megrendszabályozására - szerk.) jelenleg nincsenek jogállami mechanizmusok, és mi azt szeretnénk, ha az EU a pénzek kifizetésén keresztül gyakorolna nyomást ezekre a kormányokra. Ha egy kormány nem felel meg a kritériumoknak, akkor az Európai Bizottság közvetlenül ossza a pénzt."

Miután mandátumot szerzett az Európai Parlamentben ugyanitt folytatta - az addigiaknál is nagyobb hangerővel. Tavaly júliusban napirenden tartva a témát arról beszélt az atv-nek, hogy továbbra is a jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós forrásokat. "Szerintem az lenne a siker, hogyha megtudnánk menteni az uniós pénzeket a magyar emberek számára" - nyilatkoztatta ki, akkor, amikor volt cége már két alkalommal is diadalmaskodott uniós pályázaton. Nyilvánvaló tehát, hogy

Cseh Katalin számára egy a lényeg, ő maga és környezete minél nagyobb uniós támogatást tegyen zsebre, miközben a magyar embereknek minél kevesebb jusson - és erre használja brüsszeli mandátumát.

Miután tavaly decemberben az Európai Tanács ülésén az állam- és kormányfők megállapodtak az új hétéves költségvetésről és helyreállítási alapról, Magyarország pedig történelmi győzelmet aratott, Cseh Katalin közösségi oldalán azzal fenyegetőzött, hogy

a frissen elfogadott jogállamisági mechanizmusnak köszönhetően el tudják majd zárni a pénzcsapokat Magyarország elől.

Az öröm pillanatai: Cseh Katalin így ünnepli a mandátumot - és a még több brüsszeli pénzt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kitartó és gátlástalan hadjárat

Állítása nem bizonyult igaznak, hiszen a baloldali politikus azóta is Magyarország megbüntetését követeli, ami azt jelzi, hogy a korábban meghatározott célját nem érte el. Olyannyira, hogy idén februári brüsszeli bejelentkezése során azt követelte, hogy a kormány a nemzeti helyreállítási terv elkészítésébe vonja be az önkormányzatokat is (amelyeknek ez nem dolga és nem is vonják be őket sehol).

Különösen abszurd ez egy olyan politikus szájából, aki cégein keresztül több mint 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatást tett zsebre.

Az meg főleg, hogy idén januárban azzal kampányolt, hogy az uniós pénzekkel visszaélőket, azaz Magyarországot feketelistára tenné. "Az uniós támogatás nem jog és nem automatizmus, csak azoknak szabadna részesülniük ebből, akik nem visszaélnek, hanem felelősen gazdálkodnak vele, arra költik, amire valóban kapták" - írta az az uniós képviselő, aki alaposan megszedte magát a brüsszeli forrásokból.

A brüsszeli pályázatokon milliárdokat kaszálható politikus nem állt le, és az Európai Parlament márciusban megtartott, plenáris ülésén gátlástalanul úgy értékelte az uniós pénzek elosztásának folyamatát, hogy "jelenleg következmények nélkül lehet kilapátolni az uniós pénzeket, azonban ennek az új mechanizmus véget vethet."

Három másik baloldali EP-képviselővel az Európai Bizottságnak közösen írt júliusi levélben - folytatva a korábbiakat - úgy fogalmazott, hogy "nincs idő további halogatásra", és Magyarországtól meg kell vonni az uniós forrásokat. Egy nappal később pedig azt követelte az Európai Bizottságtól, hogy ne húzza az időt, ne tétlenkedjen tovább, hanem büntesse meg Magyarországot.

Jól látható, hogy Cseh Katalin most is ugyanazt csinálja, mint amit az oltásellenes baloldal a koronavírus-járvány alatt tett. Miközben folyamatosan támadták a vakcinákat, közben saját magukat beoltatták vele. A Momentum is élen járt a keleti vakcinák elleni gyűlöletkeltésben, Fekete-Győr Andrást, a párt elnökét saját nővérének kellett helyreigazítania, mikor az orosz vakcina, a Szputnyik V ellen kampányolt.

Cseh Katalin pedig többször is uszított a keleti vakcinák ellen. Egy alkalommal az ATV műsorában kijelentette, hogy "óriási felelőtlenség volt a magyar kormánytól úgy leszerződni ezekkel a gyógyszercégekkel, hogy nem várták el azt, hogy beadják az engedélyeztetési eljárást az Európai Gyógyszerügynökségnek". Így akarta megakadályozni a sikeres magyar oltási kampányt.

Jól látható, hogy

a baloldal célja mindig ugyanaz: mások ne juthassanak hozzá a létfontosságú dolgokhoz (legyen az oltás vagy pénz), hogy az országnak minél rosszabb legyen (abban bíznak, hogy így az emberek nem szavaznak a kormányra), de ők saját maguk gátlástalanul megszereznek mindent.

Cseh Katalinnak még arra is volt ereje, hogy három nappal a botrányának kirobbanása előtt arról írjon a Facebook-oldalán, hogy a brüsszeli pénzeknek "oda kell eljutniuk, ahová valóban szánják azokat - az emberekhez!" Most már nyilvánvaló: az embereken saját magát értette.