A baloldal megakadályozná a gyermekvédelmi népszavazást, de kudarcra vannak ítélve

Gyurcsány Ferenc énekel Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2018. december 12. Ellenzéki képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy öt kérdésben gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány, a baloldal zavarba jött, és ki így, ki úgy, de nekitámadt a referendumnak, és annak megakadályozását szeretnék. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány által kedvezményezett népszavazást a baloldal nem tudja megakadályozni. Ellenben saját, ügyetlenül összetákolt, az emberek döntő többségét nem érdeklő kérdéseiket tartalmazó javaslatuk nem fog eljutni a referendumig. 
Vágólapra másolva!

Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, ezúttal pedig az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli – hívta fel szerdán a figyelmet a közösségi oldalán a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta:

A GYERMEKEINK JÖVŐJE A TÉT, EZÉRT EBBEN A KÉRDÉSBEN NEM ENGEDHETÜNK.

A kormányfő továbbá bejelentette: amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot, a kormány ezért úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményez öt kérdésben.

A népszavazás kérdései a következők lesznek:

  1. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Kudarcra ítélt baloldali terv

Nem meglepő módon a baloldal rögtön a gyermekeket védő népszavazás ellen támadt. Mindegyik baloldali párt bejelentette, hogy nem támogatják a kezdeményezést, és mindent elkövetnek annak megakadályozására. Van egy hírünk a számukra: ez törvényes keretek között nem fog menni.

A kormány még szerdán adta be a kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A testületnek szerdától számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdésekről. A választási bizottság döntése ellen természetesen bárki fellebbezhet, és ezt követően a bíróság dönt majd arról, hogy mely kérdésekben írhatja ki az Országgyűlés a népszavazást.

Ezt követően az Országgyűlésnek harminc napon belül kell döntenie, hogy helyt ad-e a kezdeményezésnek. Az Országgyűlésben pedig jelenleg a baloldali erők kisebbségben vannak.

Az Országgyűlés döntése után ismételten lehet fellebbezni és ezt követően várhatóan a Kúria hoz majd határozatot a népszavazási kérdésekről. Jól látszik tehát, hogy a népszavazás ügyében a jobboldali többségű Országgyűlésnek és várhatóan majd a bíróságoknak lesz szerepük, a baloldali pártoknak nem.

Fontos változás, hogy szerdán egy kormányrendelet-módosítással arról is döntés született, hogy a veszélyhelyzet megszűnése előtt is lehet országos népszavazást kezdeményezni. Magyarországon minden népszavazás ügydöntő, tehát az Országgyűlésnek az érvényes és eredményes népszavazási döntést végre kell hajtania, vagyis a feltett kérdésre adott válasznak megfelelő tartalmú törvényt kell alkotnia. Ennek a népszavazás napjától számított 180 napon belül kell megtörténnie.

A baloldal nem tudja megakadályozni azt, hogy a gyermekek védelméről legyen népszavazás Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nemcsak abban a kérdésben tartható népszavazás, amit az Országgyűlés törvényben ténylegesen szabályoz, hanem abban is, amit szabályozhatna: mindenről lehet népszavazást tartani, amit az alaptörvény nem delegál kifejezetten más szerv hatáskörébe.

Mindezek alapján tehát a baloldal nem tudja megakadályozni a gyermekvédelmi népszavazást, és nyíltan állást kell foglalniuk, hogy a gyermekek védelme, vagy pedig az LMBTQ-propaganda mellett állnak-e.

"Elválik a víz a májtól"

– jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ szerdai sajtótájékoztatóján. A központ igazgatója szerint Magyarországon fel lehet mutatni egy „stop-gender” táblát, amely egyben azt is üzeni, hogy hazánkban nem következhet be az, ami Nyugat-Európában már megtörtént.

Szánthó Miklós szerint hazai politikai viszonylatban a népszavazás során „elválik majd a víz a májtól”, hiszen minden egyes pártnak el kell majd döntenie, hogyan viszonyul ehhez a kérdéshez.

- jelentette ki Szánthó Miklós, aki egyben mindenkit arra buzdít, hogy szavazzon a genderideológia ellen, mondjon nemet az ideológiai alapú genderérzékenyítésre.