Bemutatjuk a magyar rendőrök legújabb fegyverét, az elektromos sokkolót

Rendőrségi kényszerítő eszközök bemutató, Készenléti Rendőrség központi objektuma, alakulótér, 2021.07.22.
Vágólapra másolva!
A rendőrség új eszközt fog bevetni a bűnözők ellen, az Egyesült Államokban és több európai országban már bevált elektromos sokkolót, a Tasert. Ma bemutatták, hogy kell használni és elmondták, hogy a bevetésétől azt remélik, hogy az intézkedések közben kevesebben sérülnek meg. A sokkoló akár a lőfegyvert is kiválthatja. A Taserrel akár 5 másodpercre is mozgásképtelen lesz a sokkolt áldozat, tűréshatáron belüli fájdalomérzettel.
Vágólapra másolva!

Bemutatták azokat a rendőri kényszerítőeszközöket, amelyekkel meg tudják akadályozni a különféle veszélyhelyzeteket, de egy rendezvény biztosításakor is hasznosak lehetnek. Lakatos Tibor dandártábornok, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője arról beszélt, hogy

az esetek többségében határozottsággal és kommunikációval megoldható az intézkedés, de sajnos vannak olyan esetek, amikor a rendőröknek nem elég szép szavakat használniuk, súlyosabb eszközöket kell bevetniük.

Ebből van kevesebb, de kényszerítő eszközből több is van, ha szükség van rá. Gázspraytől egészen a fegyverig. Ez utóbbit ritkán kell használni.

Lakatos Tibor dandártábornok, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Most egy új eszközt is bevezetnek, egy elektromos sokkolót, a Tasert.

Működését dr. Gáspár Miklós alezredes és Oláh László rendőr őrnagy mutatta be. A 70-es évek óta fejleszti ezt egy amerikai gyártó, a feltalálója a NASA egyik kutató-mérnöke.

A cél az volt, hogy egy olyan nem halálos eszközt fejlesszen ki, ami kiváltja a lőfegyvert.

A Taser egyes esetekben kiválthatja a fegyvert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tizenötezernél több rendészeti szerv használja már a Tasert, főleg Amerikában, de több európai országban is. Az angolszász nyelvterületen már igésítették is, ha valakit ezzel a sokkolóval akadályoznak meg egy bűncselekmény elkövetésében, akkor azt mondják: "megtézerezték".

Egy intézkedés közben a végső eszköze a rendőrnek a fegyver. A Tasert arra találták ki, azért használják, hogy egy adott szituációban, ha lehet, kiváltsa az éles fegyvert. Maga a sokkoló kinézetre meglehetősen hasonlít egy pisztolyhoz, de a működése teljesen más.

Úgynevezett kazettákat lő ki, amelyekben van két darab szonda, vagy tüske. Ha valakit eltalálnak ezek a tüskék, 5 másodperce mozgásképtelenné válik.

A Taser használat közben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gáspár Miklós elmondása szerint őt lesokkolták egyszer a Taserrel, hogy érezze, milyen. Saját bevallása szerint nagyon nem volt kellemes.

A tüske pólón, vagy nadrágon is könnyedén áthatol. Télen, a vastag kabáton már nem biztos, de a bemutatón elhangzottak szerint nem is feltétlenül szükséges. Ha 5 centiméterre van a bőrtől a tüske, akkor már kiváltja a kívánt hatást.

A sokkolóból kilőtt tüske Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a sokkolt ember továbbra is ellenáll az intézkedésnek, nem szükséges elhasználni még egy kazettát,

a már benne lévő tüskén keresztül újra sokkolni lehet, ehhez csak egy gombot kell megnyomni a sokkolón.

A gyarkolatban is bemutatták a Taser működését. Egy táblára felragasztott képet sokkoltak vele.

Használat közben kiemelten figyelnie kell a rendőrnek arra, hogy a szituáció veszélyes-e annyira, hogy egy másodlagos sérülést megkockáztasson. Ha a bűnöző éppen egy lépcsőn van, a Taser használata után leeshet onnan.

A Taser szemből Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magától a sokkolótól azt várják, hogy kevesebb lesz a sérülés az intézkedések közben. Emelett az is kiderült, hogy nem lehet vele visszaélni, hiszen ez már egy okos eszköz, ami minden használatot, de már a kibiztosítást is naplózza.

A rendőrség egyik drónja, amin hőkamera is van

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Taseren kívül a már eddig használt eszközöket is megmutatták az újságíróknak. Gumibotokat, gázsprayket, a rendőrök védőruháit, meg a rendőrségi drónokat is. Kint volt egy mobilközpont, meg a vízágyú is, amivel 10 perc alatt ki lehet locsolni 9 ezer liter vizet, ha esetleg ilyesmire lenne szükség egy intézkedés során.