Nyilvánosak az egyetemi ponthatárok

felvételi, ponthatár, ponthatárok, elte, egyetem, campus, lágymányos
Pázmány Péter sétány
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták az egyetemi felvételi ponthatárokat. Részletes, percről percre tudósítást az Unilife-on olvashatnak. A pontszámokat a felvi.hu-n lehet megnézni. Cikkünk frissül!
Vágólapra másolva!

A diákok 20 órától a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kapnak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak a ponthatárokról.

Egy év kihagyás után újra megtartják a hivatalos ponthatárváró eseményt Budapesten: az ingyenes Pont Ott Partit az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán rendezik meg, ahol kivetítőn láthatók a ponthatárok. Belépni csak a koronavírus elleni védettség igazolásával lehet.

Pázmány Péter sétány Fotó: Csudai Sándor - Origo

A felvételizők a ponthatárok kihirdetését több vidéki városban is figyelemmel kísérhetik, például Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden.

- mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára csütörtök este az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában.

2020-hoz képest ebben az évben 10 ezer 300-zal többen - mintegy 102 ezren jelentkeztek - a felsőoktatásba. Az államtitkár nagyon jónak értékelte ezeket a számokat, hozzátéve, hogy a fiatalok szeretnének diplomát szerezni; "nőtt az oklevél és a diploma presztízse".

A fiatalok "olyan jövőképet képzelnek maguknak, amelyben a képzettség és a minőség komoly szerepet kap" - fogalmazott az államtitkár.

Mint kifejtette, nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, valamint a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is, a "slágerszakok" ugyanakkor továbbra is a gazdaságtudományi képzések.

Bódis József beszámolt arról is, hogy az új külföldi hallgatók számáról még nincsenek pontos adatok, de összességében az elmúlt években a felsőoktatás "nemzetköziesítési programja" sikerrel járt, amelynek köszönhetően több mint 38 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon. Megjegyezte azt is, hogy az ő számukat tovább kívánják emelni.

Továbbra is népszerű az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén 11.090 jelentkezőt vett fel (tavaly ez a szám 9918, 2019-ben 10.170 volt) - közölte az egyetem. Az ELTE-n alapszakra 6774, mesterszakra 2802, osztatlan szakra 1344, felsőoktatási szakképzésre 170 fő került be. A felvettek közül 8871-en nappali, 2087-en levelező, és 132-en esti munkarendben fogják megkezdeni tanulmányaikat. Többségük (9658-en) állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulnak majd.

A hét legmagasabb ponthatár idén osztatlan tanárszakon volt az ELTÉ-n, első a matematika-olasztanár szak 492 ponttal, igaz, ide csak egy jelentkezőt vettek fel, vagyis ez az ő pontszáma.

A nagyobb létszámú szakok közül az állami ösztöndíjas jogász képzés ponthatára 472 pont (86 hallgató), a pszichológiáé 449 pont (332), az angol nyelvű nemzetközi tanulmányoké (100) pedig 423 pont volt.

Kiemelkedően magas felvételi létszámok a Műegyetemen

Idén szeptemberben 4727 elsőéves hallgatót vettek fel a Műegyetemre. Ez 2%-os növekedést jelent.

Az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám kiemelkedően magas, 425 pont feletti és az önköltséges formában felvettekkel együtt is közel 420 pont.

Mesterképzésben több mint ezer fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további több mint ezeregyszáz jelentkezőt vettek fel idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. A mostani felvételi eljárásban az Egyetemre jelentkező közel 11 ezer fő 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami négy százalékponttal magasabb az országos aránynál, pedig a BME mesterszakjainak nagy részénél nem is ez, hanem a januári a fő felvételi eljárás.

A BME 75 országból összesen mintegy 650 jelentkezőt vett fel – nagy hányaduk ösztöndíjas hallgatóként kezdheti meg tanulmányait. A hallgatók fele mesterképzésre jelentkezett, doktori képzésre pedig 82 fő nyert felvételt.

Rekordmagas ponthatárok a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetem a 2021/2022-es tanévre összesen 2304 hallgatót vett fel. Alapképzésen 1592, mesterképzésen 641, osztatlan képzésen pedig 71 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Az idén nappali alapszakra felvett hallgatók 74 százaléka, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 85 százaléka tanulhat térítésmentesen, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus Ösztöndíjprogram keretében.

Idén ősztől a Corvinus legnépszerűbb és legnagyobb alapszakja, a gazdálkodási és menedzsment teljesen megújult. A magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsment alapszakon 24 ponttal emelkedett a térítésmentes képzési helyre szükséges ponthatár, 451 ponttal lehetett bekerülni. Ugyanennek a szaknak az angol nyelvű képzési formájára tavaly 434, idén viszont már 466 pont kellett a bejutáshoz. A szak különböző formában induló képzéseire összesen 718 diákot vett fel az Egyetem.

Az országban egyedülálló alkalmazott közgazdaságtan alapszakra való bejutáshoz is 35 ponttal több kellett, mint tavaly. 445 ponttal lehetett bekerülni ennek a szaknak a Corvinus Ösztöndíjas helyére, angol nyelvű támogatott képzési formájára pedig 442 pont kellett a felvételhez.

Kiugróan magas, 472 pont kellett idén a tavaly óta csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére való bejutáshoz.

Erre a szakra összesen 198 diákot vett fel az Egyetem.

Az Egyetem népszerű társadalomtudományi képzéseire sem volt könnyű idén bekerülni, az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 468 pont, amíg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakra 442 pont kellett a támogatott képzési helyre való felvételhez.

Mesterképzéseire idén is közel annyi hallgatót vett fel a Corvinus, mint a tavalyi évben, összesen 641 főt.

A következő oldalon újabb egyetemek híreit olvashatja.