Közel 10,7 millió beadott koronavírus elleni oltást követően csupán az esetek 0,039 százalékában fordultak elő nemkívánatos események - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az Origóval. Valamennyi vakcinatípussal beadott oltás és a bejelentett nemkívánatos események számának összehasonlítása során tehát kijelenthető, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző – tették hozzá.

A magyarországi koronavírus elleni vakcináció tavaly december 26-i megkezdése óta csupán a beadott oltások 0,039 százaléka után tapasztaltak az orvosok nemkívánatos oltási reakciókat  – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból, amit az Origo kérdésére küldtek el. Az NNK adatai a 2020. december 26. - 2021. július 14-i közötti időszakot fedik le. 

A vakcináktól várható egészségnyereség (haszon) lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázatForrás: MTI/Balázs Attila

Ha számszerűsítjük az adatokat, akkor a 10 695 862 beadott oltásból 4212 főt érintettek a nemkívánatos események. A statisztikából kiderült, hogy az oltást követő 30 napon belül 441 személy halt meg. Kórházi kezelésre 284 személy szorult, 3149 személynél pedig enyhe oltási reakciókat dokumentáltak. Az OKNE nyilvántartás része az oltási baleset is, mely az oltóanyag szállítása, tárolása, illetve alkalmazása során bekövetkezett hibákhoz kapcsolható. Oltási balesetként 118 esemény jelentettek, mely összesen 338 főt érintett.

Az NNK mindezek alapján megállapította, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző, s az oltásoktól várható egészségnyereség (haszon) lényegesen nagyobb, mint a nemkívánatos események jelentette kockázat. Valamennyi vakcinatípussal beadott oltás és a bejelentett nemkívánatos események számának összehasonlítása során tehát kijelenthető, hogy a nemkívánatos események aránya elenyésző.

Kiemelték, hogy a védőoltás és az azt követően megjelenő tünetek között nem feltétlenül áll fenn ok-okozati összefüggés attól, hogy a tünet megjelenése időben az oltást követően jelentkezik.  A vonatkozó szakmai szabályok szerint minden olyan haláleset is jelentendő, mely a védőoltás után 30 napon belül fordult elő, függetlenül attól, hogy felmerül-e a védőoltással való összefüggés.