Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit

EP választás 2019 Európai Parlament EP2019 Momentum, eredményváró
Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal az Origo azon cikke nyomán, miszerint a Pannónia Nyomda Kft., amelyet Cseh Katalin momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között, több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázott közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai. Cseh Katalin cége és a céghálójának tagjai nyerhettek az utóbbi években csaknem 4,8 milliárd forint EU-s támogatást.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, újabb részletek derültek ki Cseh Katalin botránya kapcsán. A Pannónia Nyomda Kft., amelyet a momentumos EP-képviselő vezetett 2013 és 2018 között, több közbeszerzést is nyert Ferencvárosban. A közbeszerzésekben az a legérdekesebb, hogy a Pannónia annak érdekében, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, olyan cégekkel pályázott közösen, amelyek benne vannak abban a céghálóban, amelyet az elmúlt években építettek ki a Cseh család üzlettársai.

Már a GH is vizsgálódik Cseh Katalin furcsa cégügyei körül Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Mondat Kft. (ugyanarra a címre van bejelentve, mint ami a Pannónia Nyomda Kft. egyik telephelye) az egyik ferencvárosi pályázaton elindult a Pannónia Nyomda Kft.-vel szemben.

Azonban az ajánlatkérő (Ferencvárosi Önkormányzat) felszólítása ellenére sem oldották fel a dokumentációban szereplő ellentmondást, ugyanis egyszerre nyilatkoztak arról, hogy nem vesznek igénybe alvállalkozót, és arról is, hogy igen.

Egy másik esetben pedig az alkalmassági követelmények módosítására és a nyertes pályázó kihirdetése után szerződésmódosításra is sor került. Mindennek alapján felmerül annak gyanúja, hogy a cégek esetlegesen összejátszhattak a Pannónia sikere érdekében.

Mindezek után az Origo a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentést tett. A hivatal pénteken közölte portálunkkal, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket, és vizsgálatot indítanak.

Milliárdok landoltak a céghálónál

Mint arról elsőként a Bennfentes.net beszámolt, a momentumos Cseh Katalin cége és céghálójának tagjai nyerhettek az utóbbi években csaknem 4,8 milliárd forint EU-s támogatást.
Bár a politikus azzal védekezett, hogy a közös telephelyre bejegyzett cégeknek semmi közük egymáshoz, a Pesti Srácok feltárta: nem véletlen egybeesés, hogy a vállalatok hálózatszerűen együtt mozognak és nyernek uniós forrásokat.

A váci ipari parkban jól teljesítettek a különféle cégek, amik Cseh Katalinhoz kapcsolódnak Forrás: Pesti Srácok

A Cseh Katalin elmondása szerint pusztán az ipari parkból ismert szomszédos cégek elég jól muzsikáltak az uniós pályázatokon.

A NOVA-INN összesen kétszázmilliót, a Mondat majdnem kereken ötszázmilliót, a Holotech pedig 1,75 milliárd uniós támogatást nyert el,

utóbbi cég ráadásul – más néven – korábban is tarolt az EU pályázatain, a teljes támogatási összege 3,7 milliárd forint. A Pannónia Nyomda Kft.-nek Szirákon is van telephelye, ott az Uniotech Kft. hozható szóba, amely 63 millió forint uniós támogatást kapott 2011 óta.

Egyre idegesebb Cseh

Arról is írtunk, hogy újra megpróbálta szóra bírni a Mediaworks Hírcentrumának riportere Cseh Katalint. A beszélgetésből a cégügyekről, a képviselő körül kibontakozó közpénzbotrányról nem sok minden derült ki, a Momentum és Cseh Katalin hozzáállása, politikai imázsa kapcsán viszont annál több.

Heiter Dávid, a Mediaworks Hírcentrumának riportere a legfrissebb hírekről is szerette volna megtudni a Momentum képviselőjének álláspontját, ehelyett azonban csupán fenyegetéseket kapott. Cseh Katalin többször is megemlítette, hogy sajtópert indít, hogy bírósághoz fordul, mert szerinte rágalmazzák és álhíreket terjesztenek róla.