Mint ismert, Cseh Katalin családja nem vetette meg a jobboldal pénzét sem. Ennél csak az érdekesebb, hogy a Momentum pártalapítványa körül külföldi befolyás rajzolódik ki. Holland és német liberális pénzekkel egyaránt támogatták a Momentum politikusait. A párt több millió forintos támogatást tett zsebre a Mark Rutte-féle holland kormánypárt és a német liberális FDP pártalapítványától - írta a Kontra.

Néhány napja óriási botrányt váltott ki a bennfentes.net oknyomozó portál azzal a hírrel, hogy Cseh Katalin momentumos politikus családi cége, valamint a hozzájuk lazán kapcsolódó cégek együttesen 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi közbeszerzést nyertek el. 

Az európai parlamenti választások eredményváró rendezvényén még felhőtlen az örömForrás: MTI/Illyés Tibor

A cikkekből az is kiderült, hogy még a fideszes Ferencvárosi Önkormányzat pénze sem volt büdös a politikai pályára lépése óta folyton csak a fideszes korrupcióval és az EU-s pénzcsapok elzárásával kampányoló Cseh Katalin számára.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárt pártalapítványa, amely szervezet több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben. Így már érthető, hogy miért sietett a magyarokat térdelésre kényszeríteni szándékozó Rutte védelmére Fegyőr Bandi és Soproni Tamás is. A holland alapítvány hazai partnere az egykori SZDSZ-es Horn Gábor elnöksége alatt működő Republikon Intézet.

A német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot a Momentumnak még 2019-ben. A szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen - 2015-ben közel 60 millió forinttal - pénzelt Political Capital is.

Kérdés, hogy mennyire független és befolyásmentes egy olyan párt, amelyet bizonyítottan két különböző ország pártalapítványa is finanszíroz, amelyek szorosan köthetők a Soros-féle álcivil hálózathoz. A magát tisztakezűnek és a korrupcióellenesség élharcosának bemutatni szándékozó Momentum gazdálkodási visszaélései nem most láttak először napvilágot.

Emlékezetes, hogy a 2018-as kampányköltéseik miatt korábban már magyarázkodásra kényszerültek. Sőt, a pénzügyi visszaélés olyan súlyú volt, hogy az Állami Számvevőszék még a párt állami támogatásának utalását is felfüggesztette.A tele szájjal diktatúrázó és politikai szándékról beszélő lila pártnak az Állami Számvevőszék felsorolta, hogy milyen problémákat tapasztalt a gazdálkodása során.

A felsorolás minden kétséget kizárt:

"A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Momentum a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. (...)"

Mindez felveti azt, hogy:

  • nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött.
  • a párt törvényellenesen nem, vagy nem teljeskörűen, illetve nem kampánycélra költötte el a támogatást.
  • a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást, és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon.
  • a Momentum olyan tiltott hazai vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik."

Vagyis - az Állami Számvevőszék szerint - a Momentum már az első országgyűlési választását megelőzően kipipálta szinte az összes lehetséges visszaélési formát.A fentiek miatt függesztették fel a Momentum pártfinanszírozását. Az ÁSZ a feltárt tényeket az ügyészségnek továbbította, mivel megítélésük szerint bűncselekmény elkövetésének a gyanúja is felmerült. Bár a nyomozás még folyamatban van a Momentum kampányfinanszírozása miatt, és nem tudunk részleteket annak állásáról, mégis vannak kétségeink a pártnak és a politikusainak tisztakezűségét és függetlenségét illetően.

Cseh Katalin és Fekete-Győr András pártja nem szabályszerűen és átláthatóan gazdálkodottForrás: MTI/Illyés Tibor

Erre nemcsak Cseh Katalin családjának kétkapuzása enged bennünket következtetni, hanem az is, ha alaposabban megnézzük a párt alapítványa, az "Indítsuk be Magyarországot Alapítvány" finanszírozását is. A pártalapítványt egy kuratórium vezeti, amely Diallo Alfa, Szabó Balázs és Végh Tamás vezetése alatt áll. Korábban kuratóriumi tag volt az általunk is bemutatott és a Soproni Tamás vezette Terézváros vagyonkezelőjének dolgozó Pleszel András is, aki azonban a tavalyi évben kiszállt a pártalapítvány igazgatásából, és a Terézvárosi Vagyonkezelő vezetőségét erősíti.

Mark Rutte pártalapítványa pénzelte a Momentumot

Az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából kiderül, hogy az ÁSZ-szal folytatott jogvita után a pártalapítvány több mint 81 millió támogatást kapott a központi költségvetésből.

Ami azonban érdekesebb, hogy az alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is.

Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke Magyarország "nagy barátja", a magyarokat nemrég térdelésre kényszeríteni szándékozó holland miniszterelnök, Mark Rutte.

Az alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezetForrás: Kontra

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival törekszik a kapcsolatait fejleszteni.

Az alapítvány az Európai Liberális Fórumnak (EUROPEAN LIBERAL FORUM) is tagja, amely az európai liberálisokat, így a Momentumot is tömörítő ALDE alapítványa. Az ALDE kapcsán egy pillanatra érdemes megemlékezni Guy Verhofstadtról is, aki az ALDE korábbi frakcióvezetője volt. A képen egy közismert önzetlen filantróppal látható.

Soros György és Guy VerhofstadtForrás: AFP/Benoit Doppagne

Az Európai Liberális Fórumban a fenti holland szervezettel csapattárs a Republikon Intézet és a Szabadságért Alapítvány is. Sőt, az Európai Liberális Fórum alelnöke volt a közelmúltig a magyar Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója. A Republikon kuratóriumi elnöke Horn Gábor, akinek szintén szoros kapcsolatai vannak az öreg spekulánshoz, hiszen öt éven keresztül vezette és koordinálta a Soros Alapítvány oktatási programját. A fentiek ismeretében nem lepődünk meg azon sem, hogy a Momentum két vezéralakja, Soproni Tamás és Fekete-Győr András próbálta kimosdatni a holland miniszterelnök lekicsinylő, gyarmattartókhoz méltó hozzászólását.

Horn Gábornak is szoros kapcsolatai vannak Soros GyörggyelFotó: Polyák Attila - Origo

A német liberális FDP is milliókkal támogatta a Momentumot

De hogy még kitől kaptak pénzt a momentumosok a 2019-es beszámolójuk szerint? A Friedrich Naumann Alapítványtól, amely a német liberális FDP alapítványa, akik szintén pont a Momentumban látták meg a lehetőséget: több mint 2 millió forinttal támogatták őket.

A Momentumot a Friedrich Naumann Alapítvány is támogatta milliókkal, amely a német liberális FDP alapítványaForrás: Kontra

A német alapítvány honlapján nem is árulnak zsákbamacskát, hiszen külön fülön hirdetik a Soros György zászlajára is tűzött nyílt társadalom eszméjét.

Az alapítvány a weboldalán hirdeti a nyitott társadalom eszméjétForrás: Kontra

Állításuk szerint az ilyen társadalomban "bárki kifejtheti a véleményét" - ez, ugye az elmélet. A gyakorlatot ismerjük. Az eltérő vélemény megengedhetetlen luxus a liberális univerzumban. De a fentebb már említett Republikon Intézet "Soros György és Magyarország" címmel rendezett konferenciát, amelynek támogatója épp a Friedrich Naumann Alapítvány volt.

Ezek a Momentum barátai.

Még egy érdekesség: az eddig említett szervezetek közül valamennyi partnere a Krekó Péter nevével fémjelzett Political Capitalnak.

Krekó Péter Political Capitaljének partnerei és támogatóiForrás: Kontra

Utóbbi is bőségesen élvezte Soros házi alapítványának, az Open Societynek a támogatását.

2015-ben 200 ezer (kb. 60 millió forint), míg 2016-ban 19 ezer (5,7 millió forint) dollár támogatást kaptak.

A Momentum pártalapítványa a tavalyi évre vonatkozóan már korántsem volt ilyen közlékeny, hiszen az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint magánszemélytől kapott dotációt ismertek el.
A fentieket áttekintve elgondolkozik az ember, hogy a lila ügynökpárt vajon kinek az érdekeit képviselheti Magyarországon.

Mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak, és amelyek - ahogy fentebb láthattuk - ezer szálon köthetőek a Soros-hálózathoz?