A kereszténydemokrata-konzervatív politikai erőknek meg kell szervezniük magukat Európában - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Sátoraljaújhelyen.

Gulyás Gergely a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem kerekasztal-beszélgetését követően újságíróknak elmondta, míg a kereszténydemokrácia Közép-Európában különösen erős, addig az európai politikában már nincs képviselete.

A kisebb pártok egymás elleni küzdelmével és az Európai Néppárt balra tolódásával megnyílt a tér, a mi feladatunk, hogy a kereszténydemokráciát képviselő mozgalmakat, pártokat, erőket összefogjuk, és azoknak intézményes kereteket teremtsünk - közölte a miniszter.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen, Sátoraljaújhelyen, 2021. július 24-énForrás: MTI/Vajda János

Gulyás kifejtette, ma Nyugat- és Közép-Európa között komoly értékrendbeli különbségek vannak, a magyarok nem mondják meg, hogyan éljenek a svédek, a belgák, vagy a németek, viszont elvárjuk, hogy ezt ők se mondják meg nekünk.Tudunk saját magunk szabadon dönteni arról, hogyan szeretnénk élni - erősítette meg a miniszter, megjegyezve: a magyarok három évtizede demokráciában élnek, ezért döntéseiket mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Kérdésre válaszolva elmondta, Nyugat-Európa legtöbb államában komoly társadalmi változások történtek, ezek eredményezték az ottani "másként gondolkodást" olyan értékekről is, mint a családpolitika vagy a családszabályozás. A nyugati-európai pártok sok mindent feladtak a keresztény-konzervatív értékekből, de ezt a magyarok tudomásul vették, és saját döntéseiket szeretnék meghozni - tette hozzá.

A kereszténydemokrácia reneszánsza Európában című panelbeszélgetésen a miniszter fontos kérdésnek nevezte azt, hogy miként lehet az Európai Néppárttól jobbra egy szélsőségektől mentes pártszövetséget létrehozni. Szavai szerint ennek megalkotása során mi szívesen vesszük azt, hogy úttörőként megyünk előre.Megjegyezte, ezt a tisztet még az erős kereszténydemokráciával rendelkező közép-európai országok sem vállalják és ebbe a harcba csak akkor szállnak be, ha a kereszténydemokrácia már győzelmet aratott.

Ez elsősorban a gazdasági-életszínvonalbeli különbségek miatt van, hiszen ez még mindig meghatározó a kontinensen, a közép-európai identitás erősítésében ezért a gazdasági sikeresség is nagyon fontos - tette hozzá a miniszter.

Az európai politika elitjével úgy kell beláttatni az intoleranciára és a kizárólagosságra való törekvés elfogadhatatlanságát, hogy közben mi még véletlenül se váljunk ilyenné - fogalmazott a miniszter.

Az eseményen felszólalt Dominik Tarczynski, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) EP-képviselője, Ján Marosz szlovák miniszterelnöki tanácsadó, John O'Sullivan, a Duna Intézet elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt kül- és nemzetpolitikai kabinetvezetője és Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke.