Hibridműtőt adtak át a Fiumei úti baleseti központban

hibrid műtő Fiumei úti baleseti központ
Vágólapra másolva!
Átadták az új, úgynevezett hibridműtőt Budapesten, a Fiumei úti baleseti központban hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az 1,2 milliárd forintból a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti központjában a legmodernebb technológiai megoldásokkal alakították ki a műtőt, kombinált képalkotó- és operációs helyiség jött így létre. A világszínvonalú műtőben

a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.

Nem maradtak el a fejlesztések

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadáson úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év egészségügyi hírei nagyrészt a koronavírus-járványról szóltak, de az egészségügyi fejlesztések így sem maradtak el.

Hozzátette: a fejlesztések célja a magyar egészségügyet a kor színvonalának megfelelő állapotba hozni. Utalt arra, hogy az utóbbi tíz évben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most pedig 700 milliárd forint kormányzati forrásból a központi régió egészségügyi fejlesztése zajlik.

- emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy nem csak az infrastruktúra, de orvostechnológiai és digitális beruházások is megvalósultak.

Az új városvezetésnek csak a kampányban volt fontos az egészségügy

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, országgyűlési képviselő köszönetet mondva az egészségügyi dolgozók koronavírus-járvány ideje alatti helytállásáért, arról beszélt, hogy a magyar egészségügy bebizonyította, hogy a legnehezebb időszakban is helyt tud állni.

A kormánypárti politikus azt mondta, a "járvány a magyar családokat is megpróbálta", de az az oltási program, ami mellett a kormány elkötelezte magát, sok emberéletet mentett meg, ezért is került a védekezés szempontjából Magyarország Európa élmezőnyébe.

– A járvány megmutatta, hogy

– hangoztatta Kocsis Máté.

A politikus megjegyezte: hogy korábban, VIII. kerületi polgármesterként sokat tett a kerület egészségügyi fejlesztéséért; megújult az Auróra utcai szakrendelő és valamennyi háziorvosi rendelő és új mentőállomás létesült az Orczy úton.

Kocsis Máté hozzátette: az új városvezetésnek csak a kampányban volt fontos az egészségügy, az elmúlt másfél évben "az égvilágon semmi nem történt", és "úgy tűnik, hogy a politikai hatalom megszerzése után le is került a napirendről az egészségügyről szóló mantra".

A világon nincs sok ehhez fogható hight-tech műtő

Bodzay Tamás, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet igazgatója elmondta, az intézet Magyarország legnagyobb,

Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma.

Háromszázhatvan ágyon évente 12-13 ezer műtétet végeznek.

Ez a műtéti szám a magyarországi sérültek 11 százalékát és a budapesti és a közép-magyarországi esetek 40 százalékát jelenti.

A főorvos hozzátette: kiemelt feladatuk a súlyos sérültek ellátása, amiben kiemelkedő szerepe van az idegsebészetnek és a neuro-traumatológiának.

A most átadott műtő már a 21. századot képviseli az úgynevezett infraoperatív képalkotó diagnosztikával - emelte ki Bodzay Tamás.

Viola Árpád, az idegsebészeti osztály osztályvezető főorvosa azt mondta, a világon nincs sok ehhez fogható hight-tech műtő a gerinc- és idegsebészeti betegek ellátására.

A műtőt felszerelték egy O-Arm berendezéssel, ami egy röntgensugárral működő, képalkotó berendezés, amelyen műtét közben gyakorlatilag három dimenzióban látható a sérült testrész, és a műtét bármelyik pillanatában megismételhető a képalkotó vizsgálat.