Közel kilencszeresére növelte a saját személyes elkölthető keretét Kiss László, Óbuda polgármestere. A DK-s polgármester tavaly még valamivel több, mint 5 millió forintot költhetett el úgy, hogy arról személyes hatáskörben dönthetett, míg idén már több mint 47 milliót. A dolog annak fényében különösen érdekes, hogy Kiss folyamatosan a kormányra mutogat, hogy miért nincsen pénz fejlesztésekre a kerületben.

Ismertté vált a Demokratikus Koalíció által vezetett III. kerület költségvetése. A 286 oldalas dokumentum 177. oldalán található az alábbi táblázat, melyben látható, hogy a megbízási díjakra nagyjából kilencszer több az előirányzat a 2020. évinél.  

Forrás: Origo

Míg tavaly 5 287 500 forint jutott megbízási díjakra, addig idén már 47 376 500 forint. Ennek a költségvetési sornak a lényege, hogy a polgármester egy személyben dönthet ennek az összegnek a felhasználásról.

Az eset annak fényében különösen érdekes, hogy a gyurcsányista Kiss László több mint egy éve azzal kampányol, hogy nincsen pénze a kerületnek a kormányzat vélt elvonásai miatt. Jól látszik, hogy a polgármester csupán kommunikációs eszközként mutogat a kormányra, mivel ha a saját személyes pénzügyi keretét kell bővíteni, akkor már bőven van forrás erre a kerületben.

Kiss László III. kerületi gyurcsányista polgármester nem szűkmarkú, ha saját magáról van szóForrás: MTI/Kovács Attila

Mint arról korábban beszámoltunk, hatalmas felháborodás alakult ki Óbudán amiatt, hogy a DK-s Kiss László vezette önkormányzat újra kifizetteti az éves parkolási díjat azokkal, akik az online befizetéskor egy-egy apróbb adminisztrációs hibát vétettek. Az egyik facebookos csoportban többen is arról írtak, hogy a baloldali városvezetés tudatosan próbál meg ilyen módon pluszbevételre szert tenni.

Írtunk arról is, hogy a korábban alanyi jogon járt rendkívüli támogatás az újszülötteknek, illetve a családjuknak Óbudán, azonban Kiss László döntése nyomán ez megszűnt. A baloldali polgármester a járvány kellős közepén nehezítette meg a csecsemőknek járó támogatási forma igénybevételét.