A magyar-török együttműködés fontos területe a sport, amelynek identitásképző ereje felbecsülhetetlen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Török-magyar labdarúgó kapcsolatok története című kiállítás megnyitóján hétfőn Isztambulban.

Van egy kifejezetten veszélyes nemzetközi törekvés, amely a nemzetállamok és a nemzetek jelentőségének leértékelésére törekszik - magyarázta a tárcavezető.

Mi, magyarok és törökök, akik büszkék vagyunk a saját nemzetünkre, a hitünkre, az örökségünkre, küzdünk ezen törekvés ellen

- hangsúlyozta.

A nemzeti színekben, a nemzeti színekért küzdő sportolók és csapatok mindig rendkívül jó hatással vannak a nemzetek egységbe kovácsolására

- folytatta a miniszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar-török sportügyi együttműködésnek komoly alapjai vannak, különösen a futball terén. Számos magyar játékos és edző végzett kiemelkedő munkát Törökországban és játszott fontos szerepet a török futball fejlesztésében az évek során, köztük Mészöly Kálmán - emlékeztetett. A tárcavezető aláhúzta: büszkék vagyunk rá, hogy sok magyar edző és játékos hozzájárulhatott a nemzetközi szinten is nagynevű török klubok - például a Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce - csapatainak fejlesztéséhez, valamint arra, hogy a török nemzeti válogatottnak négy magyar edzője is volt az évek során. Szijjártó Péter megjegyezte: a magyar-török együttműködésnek nemcsak múltja, hanem jelene is van: Szalai Attila magyar válogatott labdarúgó, a török Fenerbahce játékosa, és Varga Kevin magyar válogatott labdarúgó, a török Kasimpasa játékosa is egyre ismertebb Törökországban. 

A miniszter emellett átadott egy teqball asztalt a Türk Tanács Főtitkárságának. Az eseményen kiemelte:

a magyar nemzet kitörési pontjai közé tartozik a sport és a kreativitás, ami egyszerre jelenik meg a teqballban, ebben a magyar fejlesztésű sporteszközben.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a játék kifejlesztése óta eltelt hét évben rendeztek már teqball-világbajnokságot, és dolgoznak azért, hogy az olimpiák műsorszámai közé is bekerüljön az új sportág.
A tárcavezető elmondta: még a legmagasabb színvonalon játszó focisták technikai képességeinek fejlesztéséhez is kiválóan hozzájárul az eszköz, amelyet a világ számos rangos futballcsapata használ.
Hozzátette: a török ifjúsági és sportminisztérium is kap kettőt a magyar találmányból annak érdekében, hogy az eszköz hozzájárulhasson a fiatal török labdarúgók technikai képességeinek fejlesztéséhez.
Büszkék vagyunk a találmányra, a feltalálókra és a játékosokra - hangsúlyozta Szijjártó Péter.