Niedermüllerék közel félmilliót kérnek azért, hogy kiadják a cégeik átvilágítási jelentéseit

Vágólapra másolva!
484 ezer forintot kér az DK-s Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat azért, hogy közérdekű adatkérésre kiadja a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését. A döbbenetes lépést azzal indokolják, hogy az iratokból ki kell takarniuk a személyes adatokat. Gyurcsány polgármestere a kampányban átláthatóságot ígért, ez lett belőle.
Vágólapra másolva!

Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben próbálta meg kikérni az erzsébetvárosi önkormányzattól a kerületi tulajdonú cégeket érintő átvilágítási jelentéseit. Csakhogy Niedermüllerék nem kis meglepetésre borsos összeget kértek el a műveletért: egész pontosan 484 ezer forint volt az ára a dokumentumok kiadásának.

Azt írták a baloldali lapnak: "az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (...) anonimizálni szükséges (...) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg."

A fentiek szerint nem olcsó hozzájutni a kényes iratokhoz: egy önkormányzati munkavállaló 10 oldalt tud anonimizálni egy óra alatt, óránként 4400, azaz oldalanként 440 forintért.

Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármestes átláthatóságot ígért a kampányban, most az általa vezetett önkormányzat 484 ezer forintot kér el cégeinek átvilágítási jelentéséért Forrás: Facebook/Niedermüller Péter

Az erzsébetvárosi eset nem számít egyedinek a baloldalon, a baloldali politikusok nem szívesen adják ki az érzékeny adatokat. Az Origo László Imre, újbudai DK-s, Soproni Tamás momentumos terézvárosi, Pikó András, Momentum-közeli józsefvárosi polgármesternél, valamint Jakab Péter Jobbik-elnöknél is komoly akadályokba ütközött a közérdekű adatignylés során.