Sokkoló körkép: hőségriadó alatt használhatatlanok a budapesti ivókutak

Metropol, ivókút
Gusztustalan ivókút a Keleti pályaudvarnál
Vágólapra másolva!
Kánikula miatt hőségriasztást adtak ki az egész országra, a forróság napokon keresztül eltarthat. A Metropol ezért utánajárt, hol vannak olyan ivókutak, ahol felfrissülhetnek a budapestiek. A körkép lelombozó: a kutak többsége nem működik, amelyik pedig mégis, az olyan mocskos, hogy senki sem inna belőle.
Vágólapra másolva!

Szemét, kosz, cigarettacsikkek – sok helyütt ez várja a hőségriadó alatt felfrissülni vágyókat a fővárosi ivókutaknál. Ráadásul egy csomó ivókút használhatatlan. Rossz állapotuk mellett sokszor egyáltalán nem jön belőlük víz, vagy csak alig - írja a hőségben tett tapasztalatai alapján a Metropol.

Felidézték, Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Vízművekkel karöltve büszkén jelentette be tavaly júniusban a Hűsítő Budapest programot, amelynek keretében akkor 24 új ivókutat állítottak fel, „ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat". A Metropolnak viszont nincsenek jó tapasztalatai az ivókutak minőségéről.

Nem működő ivókút a Hild téren Forrás: Metropol/Keresztesi Balázs

A legtöbb nem működik

A rozsdás, koszos ivókutak több helyütt is arról árulkodott, hogy a nincsenek rendszeresen karbantartva. Néhány helyszínen pedig a teljesen rendezettnek tűnő

kutakból nem jött egy csepp víz sem, mint például az V. kerületben a Kossuth téren, a Vértanúk terén, vagy a Hild téren

- írják.

Van, amelyik egyszerűen gusztustalan

Az Erzsébet téri és a II. János Pál pápa téri kutak olyan mocskosak voltak, hogy az ott megszomjazók jó eséllyel egyedül a palackos vízben bíznak. A legundorítóbb ivókút címét kétségkívül a Keleti pályaudvari darab nyerte el, amelyet leginkább hamutartónak és szemetesnek használtak.

Gusztustalan ivókút a Keleti pályaudvarnál Forrás: Metropol/MG

A cikkben még több sokkoló fotót láthatnak!

A Metropol megkérdezte Budapest Főváros Önkormányzatát, a Fővárosi Vízműveket, illetve a parkokban lévő ivókutak karbantartásért felelős Főkert Zrt.-t, hogy tudnak-e a katasztrofális állapotú kutakról, és ha igen, mit és mikor terveznek tenni a probléma megoldásáért.

A Főkert válaszában azt írta, hogy a kezelésükben lévő ivókutakat kollégáik folyamatosan ellenőrzik és karbantartják. A fővárosi önkormányzattól és a Fővárosi Vízművektől lapzártáig nem kaptak választ.