Két fiatal fiú, egy 13 és egy 17 éves gyerek fulladt a Balatonba vasárnap a Fonyódhoz tartozó Alsóbélatelep egyik szabadstrandján. A jászberényi gyerekek a szüleikkel és kisebb testvérükkel utaztak a tóhoz, a tragédia a családi nyaralás első napján történt. A szörnyű balesetről mesélt a kisebbik fiú újraélesztésével próbálkozó vízimentő és a gyászoló család.

Mint azt a Bors felidézte, a két fiú egy matracon úszott be a Balatonba vasárnap. Órákkal később kerültek elő, akkor már nem éltek. A lap megtalálta azt a férfit, aki még a tóban megpróbálta a 13 éves fiút újraéleszteni. A férfi korábban Amerikában dolgozott vízimentőként.

"Egy SUP-os fiatalember észrevett egy árván lebegő gumimatracot jóval a bóján túl. Sejtette, hogy ez csak bajt jelenthet, ezért elkezdte a tulajdonosát keresni. Hamarosan meg is találta azon a részen, ahol egy felnőttnek is az álláig ér a víz. A fiút felfektette a vízieszközre, majd segítségért kiáltott" - kezdte a férfi. Körülbelül tíz percig tartott, amíg sikerült a partra tolnom, legalább ennyi ideig küzdöttem a fiúért. Menet közben szívmasszázst alkalmaztam. A srác akkor már halott lehetett. 

Amikor végre kiértünk, a fiú édesanyja szólt, hogy még a nagyobbik fia is bent van a tóban. Négy csónakkal érkeztek a vízirendőrök és a mentősök. Még mentőhelikopter is a helyszínre jött, de már hiába" - mondta.

A gyászoló család visszament a tragédia helyszínére, hogy mécseseket vigyenek a vízpartra. 

Nagyon várták a családi nyaralást

A Blikknek sikerült beszélnie a fiúkat gyászoló apával, aki elmondta, ők hogyan élik meg a tragédiát.

"Együtt mentünk be a vízbe, én a húgukkal vízipisztolyoztam, a srácok pedig odébb úsztak a matraccal. Aztán kimentünk a vízből a lányommal. Alig fél óra telt el, amikor megláttam, hogy néhány fiatalember hoz ki egy ájult gyereket.  Egyből odasiettem, de akkor még nem is tudtam, hogy az én fiamról van szó. Csak a fürdőnadrágjáról ismertem fel szegényt  – idézte fel megtörten a férfi.

"Német fiatalok segítettek rajta, nem is tudtak magyarul, de mindent megpróbáltak, hogy megmentsék. Minden elismerésem azoknak, akik próbálták megmenteni a gyermekeim életét" – tette hozzá.

"Egész kicsi koruktól vittük őket nyaralni. Ugyan nem versenyszerűen, de tudtak úszni. Akárhova mentünk, rendszeresen ugráltak a mély vízbe, sosem volt gond ezzel. Mindketten jó fizikumúak voltak, csak arra tudok gondolni, hogy felhevülhetett a testük, amikor belecsúsztak vagy beleugrottak a vízbe. Egyébként szemmel láthatóan a tragédia másnapján az a három bója beljebb volt hozva, amik azt jelezték, honnan mélyül a víz. Én már a rendőrségen voltam, amikor este a másik gyermekemet megtalálták. Hétfőn hazafelé bementünk a krematóriumba. Ott még el tudtunk tőlük búcsúzni. Előtte még gyújtottunk egy-egy mécsest a parton, ahol a tragédia történt" - folytatta könnyek között.

A két fiú húga a partról nézte végig testvérei tragédiáját. Szülei szerint rengeteget sír. A férfi arról is beszélt, hogy   fiai gyógyíthatatlan betegségben szenvedtek.  A nagyobbik nyitott gyomorszájjal született, emellett alig hallott és gyengén látó is volt. A kisebbik autoimmun betegséggel és lisztérzékenységgel küszködött.

Húszéves bátyjuk már külön él tőlük, ő a nyaralásra sem tartott velük.