5 millió 606 ezer a beoltottak száma, 74 új fertőzöttet azonosítottak

SÁNTHA Kálmán
Egy férfit beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával Nagykállóban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton 2021. május 29-én.
Vágólapra másolva!
A beoltottak száma 5 605 713 fő, közülük 5 405 781 fő már a második oltását is megkapta. 74 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 362 főre nőtt az azonosított fertőzöttek szám, írja a kormányzati tájékoztató portál.
Vágólapra másolva!

Meghalt 4 beteg, így az áldozatok száma 30 025 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 746 981 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 32 356 főre csökkent. 70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország.

A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Egy férfit beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával Nagykállóban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton 2021. május 29-én Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Operatív Törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.

A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki.

A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét. Továbbá az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket, személyesen is fel fogják keresni a háziorvosok, orvostanhallgatók segítségével. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős otthonában is.

A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás.