Az országos tisztifőorvos elismerte kollégái munkáját

MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. május 8. Müller Cecília országos tisztifőorvos a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítéséről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. május 8-án. Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is - közölte a sajtótájékoztatón az emberi erőforrások minisztere, miután a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ képviselőjével. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Origo kérdésre elárulta, hogy senki nem kapott jutalmat az állami szervezetnél.
Vágólapra másolva!

Több mint másfél éve élünk a koronavírussal, a világjárvány felforgatta az életünket. Nemcsak a lakosság mindennapjait nehezítette meg, hanem az egészségügyi, egészségügyben dolgozó szakemberek munkája is hatványozódott. A járvány most a figyelem középpontjába helyezte a népegészségügyi szakterületet is.

A COVID-19 megjelenése erőn felüli munkavégzést kívánt a járványkezelésben kiemelt szerepet betöltő Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaitól,

melyet a Kormány, az Emberi Erőforrások minisztere és az országos tisztifőorvos a jogszabály adta kereteken belül honorált.

A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény a kormánytisztviselők részére adható juttatások közt jutalmat nem nevesít, ezért a dolgozók a szerződésükben szereplő juttatásokon kívül extrajuttatásként a közel másfél éves megfeszített, temérdek munka elismeréseként motivációs elismerésben, munkáltató által adott egyéb juttatásban, továbbá karácsonyi ajándékcsomagban részesültek. Ezen felül a Kormány a veszélyhelyzet során nyújtott többletmunkájuk elismeréseként egyszeri rendkívüli juttatásban részesítette az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat, amely az NNK dolgozóira is kiterjedt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Jelenleg az NNK-ban foglalkoztatottak száma 920 fő. Az Origo kérdéseire azt a tájékoztatást adták, hogy ez az egyszeri juttatás összesen 408 főt érintett. A pandémia másfél éve alatt motivációs elismerés és munkáltató által adott juttatás címén bruttó 202 millió forint került kifizetésre a dolgozóknak. Az országos tisztifőorvos a munkáltató jóváhagyásával motivációs elismerést kapott közel bruttó hatmillió forint értékben. A két helyettese összesen bruttó 12,1 millió forint értékben kapott juttatást. Karácsonyi juttatást 756 fő kapott, fejenként bruttó 18.329 forint értékben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a járványkezelésen túl is ellátta az alapfeladatait. A járványkezelésnek nem volt olyan területe, amelyből az NNK ne vette volna ki a részét, hogy minél kevesebb áldozattal, minél kevesebb beteggel vészeljük át a világjárványt - közölték.