Magyarország elmúlt másfél éve a koronavírus elleni küzdelem jegyében telt. A következetesen végrehajtott oltási tervnek, – az uniós vakcinahiány ellensúlyozásaként – a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagok beszerzésének, valamint nem utolsó sorban a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően, hazánk vissza tudta szorítani a járvány harmadik hullámát. Szintén figyelemre méltó, hogy az említett fejlemények következményeként Magyarország az európai országok többségével összehasonlítva korábban érhette el az élet és a gazdaság újraindítását. Aggodalomra ad okot azonban, hogy egyes – többnyire a balliberális oldalhoz egyértelműen köthető – közéleti véleményformálók, politikusok, a politikai haszonszerzés reményében hónapokon keresztül oltásellenes, bizonyos vakcinák iránti közbizalom megingatását célzó kommunikációt folytattak. E tevékenységük a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámára tekintettel fokozott súllyal esik latba, felvetve e szereplők megkerülhetetlen morális és politikai felelősségét. A Századvég összegyűjtötte azt a tíz közéleti szereplőt, akikhez a legjelentősebb oltásellenes megnyilvánulások köthetők.

Oltásellenesség, mint balliberális politikai stratégia

Kiindulópontként fontos kiemelni, hogy a Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter a brüsszeli Politicónak adott interjújában 2020 decemberében felvetette, hogy az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.A jelek szerint a Gyurcsány-szövetség továbbgondolta, és a gyakorlatba is igyekezett átültetni az említett elképzelést. Elmondható ugyanis, hogy oltásellenes megnyilvánulásaival a baloldal a koronavírus által előidézett szorongatott helyzetet tudatosan politikai eszközként kívánja használni, szavazatszerzési lehetőséget remélve e megközelítéstől.

Egy férfi megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbben kialakított oltóponton 2021. április 24-énForrás: MTI/Mohai Balázs

Hatékony vakcinák ellen kampányol a baloldal

Megállapítható, hogy számos ismert, befolyásos balliberális politikus –feltételezhetően stratégiai okokból – törekedett a járvány elleni eredményes védekezés hátráltatására. Több baloldali megnyilvánulás vette célkeresztbe a keleti eredetű oltóanyagokat, amelyek beszerzése ugyanakkor nagymértékben hozzájárult a magyar lakosság magas átoltottsága eléréséhez, és így a járvány előtti élet visszatéréséhez.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely „korlátozott hatékonyságú" kínai vakcinákról, illetve a Sinopharmmal oltottak kormány általi „cserbenhagyásáról" értekezett, hozzátéve, hogy „sok honfitársunk, aki megbízott a kormányban, megbízott a szakemberekben és kérte a Sinopharm vakcinát, a vizsgálatok alapján most semmilyen védettséggel nem rendelkeznek".

Átadják egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina első adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 11-énForrás: MTI/Balázs Attila

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője és miniszterelnök-jelöltje azt tanácsolta mindenkinek, hogy „valamelyik uniós engedéllyel rendelkező vakcinát" kérje, továbbá a keleti oltóanyagok kapcsán azt állította, hogy „senki nem mondja ki azt, hogy segítenek". Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa decemberben „emberkísérletnek" nevezte a Szputnyik V magyarországi alkalmazását, míg Jakab Péter, a Jobbik elnöke – „valami kínai cuccnak" titulálva a Sinopharm oltóanyagot – ugyancsak „emberkísérletről" elmélkedett.

Ezzel szemben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora rámutatott, hogy az intézmény laboratóriumi vizsgálatának eredményei alapján a Szputnyik V-vel oltottaknál 100, míg a Sinopharmnál 84 százalékban találtak a koronavírus tüskefehérjéje ellen képződött, határérték feletti antitestszintet. Merkely kiemelte továbbá, hogy az oltások lényege a klinikai hatékonyság – vagyis az, hogy a vakcinák milyen mértékben képesek a súlyos betegségtől, illetve a kórházba kerüléstől megvédeni –, melynek tekintetében minden Magyarországon alkalmazott vakcina jó eredményt mutat.

A Gyurcsány-koalíció a magyar gyógyszerhatóságot támadja

Különösen aggasztó, hogy bizonyos baloldali politikusok az oltásellenes kampányuk keretében – a Szputnyik V és a Sinopharm oltóanyagok hazai alkalmazását engedélyező – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértelmét is megkérdőjelezték.

A 2022-es országgyűlési választásokon momentumos színekben indulni szándékozó Hadházy Ákos szerint „a magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el", valamint „úgy engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását, hogy még azt sem vizsgálták meg, valóban az van-e az ampullákban, amit a gyártó állít".

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját készítik elő az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 7-énForrás: MTI/Krizsán Csaba

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy látta, hogy „a kínai vakcina esetében ott egyszerűen a kínai engedély alapján adták ki a magyar engedélyt, anélkül, hogy a hatékonyságot a magyar hatóság vizsgálta és vizsgálhatta volna, mert ez nem a magyar gyógyszerhatékonyságon múlt, hanem egy kormányrendeletben ezt így rendelte neki a magasságos kormány".

Arató párttársa, Varga Zoltán – egyebek mellett – „ellenőrizetlen, kivizsgálatlan" kínai vakcinát emlegetett.

A DK szóvivője, Barkóczi Balázs pedig az orosz vakcinát támadta, szerinte Magyarországon egyáltalán nem tesztelték az orosz vakcinát. 

Arra is emlékezhetünk, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa első körben szintén a keleti oltóanyagok ellen kampányolt, amikor azt mondta: „Szijjártó Péter az év végét nagyrészt azzal töltötte, hogy Putyin megrendelésére az orosz vakcináról szóló propagandával etette a magyarokat, amivel csak egy dolgot ért el: elképesztő magasságokba szökött a vakcinákkal szembeni gyanakvás." Tordai hónapokon át uszított az orosz Szputnyik V vakcina ellen, majd később őt is ezzel oltották be. Erről itt írtunk részletesen. 

Ahogy a Századvég januári elemzése is rávilágított,nem szabad elfelejteni, hogy a magyar szakhatóság több mint 70 éve garantálja a magyarországi gyógyszerbiztonságot, amelynek vonatkozásában a hazai gyakorlat világszínvonalúnak tekinthető.

Egy nővér beolt egy férfit a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömb Ortopédiai Klinika szakrendelőjében 2021. május 25-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az OGYÉI a készítmények engedélyezése során fokozott szakmai körültekintéssel jár el, illetve az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása is, annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás. A baloldali feltételezés, hogy a szakhatóság a szakmai szempontok mellőzésével hozza meg döntéseit, a magyar szakemberek munkájának lebecsüléseként értelmezhető.

Kijelenthető tehát, hogy a Gyurcsány-szövetség hónapok óta az emberéletek és munkahelyek védelmét veszélyeztető politikai hazárdjátékot űz, holott a közéleti szereplők vállát fokozott felelősség nyomja a koronavírus-járvány okozta gazdasági és egészségügyi válsághelyzetben. A balliberális tömb oltásellenes hangjai ellenére azonban elengedhetetlen, hogy az oltási program – valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal – tovább folytatódjon.