Afgán migrációs hullám fenyegeti Európát

Vágólapra másolva!
Jóval nagyobb a magyar határon feltartóztatott, magukat afgán állampolgárnak valló migránsok száma az amerikai csapatok kivonása óta. Idén már összesen több mint 52 ezer illegális bevándorló érkezett  a tavalyi év hasonló időszakának 17 ezres adatához képest – mondta az Origónak Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Míg a 2015 utáni időszakban a szír polgárháború befolyásolta leginkább az Európára zúduló migránsáradatot, több európai ország politikai elemzői szerint is az elmúlt hetek külpolitikai változásai, különösen a NATO-csapatok afganisztáni kivonása egy afgán migrációs hullámmal fenyeget – magyarázta Bakondi György.

Az illegális bevándorlók száma nyáron sokszorosára ugrott a tavaly nyárhoz képest.

A mostani trendben leginkább az erőszakos fellépés újbóli megjelenése aggasztó – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, felidézve: kedden az államhatárt védő katonákra támadt rá migránsok egy nagyobb csoportja, az összecsapás során négy katona megsérült.

Külpolitikai elemzők szerint az afgán kormány napjai meg vannak számlálva, a legoptimistábbak egy évet, a kevésbé derűlátó szakemberek alig 3 hónapot jósolnak egy várható tálib hatalomátvételig - mondta Bakondi, aki azt is hozzátette: a NATO-tagállamok haderőivel együttműködő katonák, rendőrök és a közigazgatásban dolgozó hivatalnokok ezért tömegével igyekeznek elhagyni Afganisztánt.

Csupán az afgán kormányhű haderő 300 ezer tagot számlál, a menekülők viszont – természetesen – családjaikat is igyekeznek valamely NATO-tagállam területére eljuttatva biztonságba helyezni, ezért ezt a számot néggyel meg lehet szorozni.

Ha egy ilyen hullám eléri az országhatárainkat, akkor az embercsempészek fokozódó aktivitására is számítani kell, mert ezek a migránsok többnyire kellő mennyiségű pénzzel rendelkeznek az utazáshoz. Viszont már most csaknem háromszor annyi embercsempészt vettek őrizetbe a magyar rendőrök, mint tavaly ilyenkor.

Az új érkezési irány mellett az eddigi útvonalakon, a Pakisztánból Iránon, Törökországon át, a Líbia északi partjairól Olaszország felé vonuló, illetve a Spanyolországon és a Balkánon átvonuló útvonalon is egyre többen jönnek.

Ami megnyugtató lehet, hogy a magyar határokon a határzáron túl is az éppen aktuális migrációs nyomásnak megfelelő erő és eszköz áll rendelkezésre az illegálisan érkezők megállítására és visszafordítására – mondta Bakondi György.