Tovább nehezíti az utasok dolgát a BKK: megszüntet rengeteg jegyautomatát

Vágólapra másolva!
A BKK a jegyautomaták leépítésére készül a fővárosban, a jelenleg üzemelő 372 árusító automata helyett csak 320-at kíván működtetni a jövőben a közlekedési cég. A 14 százalékos csökkentés azt eredményezi majd, hogy a közlekedők még nehezebben juthatnak menetjegyzhez, miközben jelenleg is gyakran okoz gondot, hogy nincs elegendő automata. Arról nem is szólva, hogy a fővárosi vezetés és a BKK visszatérően panaszkodik az egyre csökkenő jegyárbevételre.
Vágólapra másolva!

A BKK új üzemeltetőt keres a jegyautomata-rendszeréhez. A nyílt uniós közbeszerzési kiírás szerint azonban 2022-től legfeljebb 320 géppel kívánják üzemeltetni a hálózatot, miközben jelenleg 372 automatája van a cégnek. Vagyis jelentős, 14 százalékos leépítésre készülnek - derült ki a hvg egyik cikkéből.

A cég arra hivatkozik, hogy a járvány hatására többen vetek mobilbérletet. A valóság azonbanaz, hogy aki naponta közlekedik a fővárosban gyakran bosszankodik azon, hogy az adott megálló környékén nem talál jegyautomatát. Figyelembe véve Budapest teljes tömegközlekedési hálózatát, a most üzemelő 372 automata is kevés, a további leépítés csak fokozza majd a problémát.

Közben a BKK és a fővárosi vezetés állandóan a jegyárbevétel csökkenésére hivatkozik. A cég az év elején tájékoztatott a 2020-as adatokról, akkor azt mondták, az előző évhez képest egyharmaddal csökkent a bérletértékesítések száma.

A BKK 25,5 milliárd forintos menetdíjkiesést könyvelt el. A járványhelyzet természetesen jelentősen befolyásolta a tömegközlekedés igénybevételét is, és a bérletvásárlási szokásokat, de ez egy extrém helyzet volt, ezért hosszú távon valószínűleg nem lesz elegendő a jegyautomata kapacitás.