Nők Lapja-botrány: íme az álinterjút készítő Návai Anikó magyarázkodása

Ez lesz Návai Anikó estélyi ruhája az Oscar-gálán trend
Vágólapra másolva!
Návai Anikó szerint, ami vele történt, egy hónapok óta tartó kampány része, amely elsősorban a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ellen irányul, melynek ő is tagja. Miért kellene másképp csinálnom bármit? – tette fel a kérdést. Mint arról korábban beszámoltunk, Návai meghamisította a Scarlett Johanssonnal készült interjúját. A vörösbáró Varga Zoltán tulajdonában lévő Nők Lapja pedig - menekülve saját szégyenük elől - gyorsan elbocsátotta. 
Vágólapra másolva!

Az újságírónő azt mondta a 168 órának, hogy a Johanssonról írt anyagának címéből (Budapesti emlékek) is kiderül, hogy egy retrospektív anyagról van szó. Ami természetesen abszurd lódítás. Új interjúnak tűnik, azt is akarta sugallni Návai Anikó, de később aztán zavarában voltaképpen el is ismeri a 168 Órának.

Az ügy

Az Origo is beszámolt arról, hogy Návai Anikó, a Nők Lapja és a Central Médiacsoport több terméke, így a baloldali propagandalap, a 24.hu hasábjain publikáló újságírónő amerikai lapokban megjelent híreket (azaz amerikai lebukását) követően elismerte, hogy a ScreenRant 2020. novemberi, a Fekete Özvegy (Black Widow) budapesti forgatása kapcsán közölt írásából származó idézeteket használt fel sajátjaként a forrás feltüntetése nélkül, melyet korábbi anyagai felhasználásával készített. Ezt az anyagot aztán friss, exkluzív interjúként adta el és népszerűsítette a közösségi médiában. Az ügyet követően a Nők Lapja úgy tett, mintha ők maguk semmiről sem tehetnének, és gyorsan kirúgták a csaló újságírónőt. Mint ismert, a Central Médiacsoport - és így a Nők Lapja - tulajdonosa az ismert vörösbáró, Varga Zoltán.

Bojkott és korrupció

Az újságírónő ezt követően azt is kifejtette: a Golden Globe-okat kiosztó szervezet,
a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), melynek Návai Anikó a magyar tagja, hónapok óta kritikák kereszttüzében áll. Valóságos világméretű összeesküvést vizionál a csaláson lebukott "újságíró".

A szervezetet korrupcióval vádolják. (Ez igaz. Ennek a szervezetnek tagja Návai Anikó.)

Návai Anikó mindent ugyanúgy csinálna Forrás: TV2

„A Hollywood Foreign Press Association kora tavasz óta bojkott alatt áll, ami azt jelenti, hogy a PR-cégek összefogtak, hogy a sztárok nem adnak interjút a HFPA újságíróinak. Scarlett Johansson PR-osa, akivel egyébként jól ismerjük egymást, az egyik vezető figurája ennek a mozgalomnak. Mivel én ezt tudtam, nem is mentem el hozzá, hanem a Disney-hez fordultam, és a Disney nemzetközi főnökét kértem meg, hogy szóljon Scarlett PR-osának, hogy engedje meg nekem, hogy ott legyek a Fekete Özvegy sajtónapján. Ez mindössze azt jelenti, hogy hadd üljek be a kerekasztal-beszélgetésre. De rögtön jött a válasz, hogy nem. Amikor a forgalmazó kéri a sajtóst és nemet kap, az elég erős. Ekkor beszéltem ismét a Disney-nél dolgozó hölggyel, hogy azt tegye legalább lehetővé, hogy e-mailben feltehessek egy kérdést Scarlettnek arról, miért olyan fontos a filmben Budapest. Erre is visszajött, hogy nem" – számol be az esetről Návai Anikó.

Ami természetesen nem igaz. Azt ugyanis jelölni kell. Ő új, exkluzív interjúnak adta el interjúját. Az persze nem tudható, hogy a Nők Lapja tudott-e eleve a csalásról vagy csak tökéletesen tájékozatlanok voltak.

De idézzük Návai Anikó legabszurdabb mentegetőzését:

(az álinterjúval) "tehát segítettem vele a Disney-nek, a magyarországi forgalmazónak és Scarlett Johanssonnak is, hogy minél többen menjenek el erre a filmre a moziba".

Nyilván a Walt Disney cég rendkívül hálás Návai Anikónak, hogy álinterjút csinált, Scarlett Johansson pedig feltehetően meghatódott, hogy a hollywoodi "tudósító" segít neki több pénzt keresni.

A 168 Órában megjelent Návai Anikó-magyarázkodás másik vicces része, hogy a lebukott riporternő következetesen a keresztnevén hívja a világsztárt, mintha Scarlett Johanssonnak - azon kívül, hogy korábban feltehetően valóban adott neki forgalmazói rekláminterjúkat, évekkel korábban - fogalma lenne arról, hogy létezik egyáltalán egy Návai Anikó.

Már korábban is gyanús volt több anyaga Návainak

Návai Anikó hasonló gyakorlata miatt már 2012-ben gyanúba került a Népszabadság akkori szerkesztőségénél. A plágium gyanúja két korábbi interjúban is felmerült, ahol Ruben V. Nepales újságíró interjúinak részletei bukkannak fel hasonlóan a mostanihoz, illetve számos spekulatív, vagy egyszerűen elérhető, semmitmondó információ teszi gyanússá az anyag exkluzivitását. (Állítólag egy Roman Polanski- és egy Johnny Depp-interjúval is csalt Návai Anikó.)

Ezen újabb részletnek a nyilvánosságra hozásával jól látszik, hogy próbál menekülni az óriási botrányból a Nők Lapja.

Návai Anikótól a korábbi gyanús esetek után csak videóanyagot lehetett volna elfogadni, mivel ott jóval kisebb a hamisítás és csalás esélye. A Nők Lapja azonban nem így tett, és most próbál valahogyan kikerülni a megmagyarázhatatlan helyzetből.

Külön komikuma az esetnek, hogy Návai újabb gyanús ügyeit a Média1 nevezetű blog hozta nyilvánosságra, hogy ezzel is védje a Central Media tulajdonában lévő Nők Lapját. Vagyis, hogy van egy úgymond magányos bűnelkövető (Návai Anikó) és egy szerencsétlen áldozat (a vörösbáró Nők Lapja című hetilapja). Nem pedig két bűnös. Sőt, később a blog már arról is írt, hogy egy amerikai magazin is hamisított már Scarlett Johansson-interjút.Így már minden más, így már a Nők Lapja sem hibázott, világos.

A blog gyakorlatilag a Central Media strómanjaként működik. Ahogy többször megírtuk, a Central mögött pedig Varga Zoltán vörösbáró áll.

Mivel az álinterjú a baloldal egyik, mondhatni fellegvárában jelent meg, kíváncsiak várjuk, hogy a többi baloldali propagandamédium mikor kezdi mentegetni Návai Anikót. És persze valójában a Nők Lapját.