Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát csütörtökön Budapesten a XIII. kerületben, hogy a tűzszerészek hatástalanítsák a több, mint 70 éves légibombát, amit a környéken találtak.

A Metropol helyszíni tudósítása szerint a műveletet kicsit bonyolultabb és hosszabb lett, mint ahogy először tervezték a tűzszerészek. Debrődi Péter őrnagy, műveleti főnök a lapnak azt mondta, hogy az orrgyújtószerkezet csak alkatrészenként jött ki.

– Az ilyen típusú bombatestek esetében nem a testen lévő gyújtószerkezet bonyolultsága a nehezítő körülmény, hanem a bomba becsapódásától eltelt 76 év, és a bombatest előéletének meghatározása. Nem becsüljük le természetesen az egyszerű mechanikával rendelkező bombákat sem, hiszen mindkét fajta borzasztó pusztítást képes okozni – tette hozzá az őrnagy.

Iskolákban és idősotthonokban helyezték el a lakókat

 A lap beszámolója szerint a kerületi iskolákban és idősotthonokban biztosítottak helyet azok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat.

Legtöbben a munkahelyükön voltak a bomba hatástalanítása idején, de az időskorúak közül sokan éltek az ideiglenes lehetőséggel, ahol étel és ital is biztosítva volt számukra.

A lakók közül sokan a közeli árnyékos parkot, a Gyermek teret választották időtöltésnek, amíg a hatóság emberei vissza nem engedték őket.