A Győri Ítélőtábla életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a rendőrgyilkost, Győrkös Istvánt. A 81 éves férfi azonban nincs elkeseredve, komoly terveket szövöget a jövőt illetően – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőjobboldali nézeteket lelkesen hirdető egykori alapítója minden létező jogi lehetőséget ki akar meríteni, ami hazánkban a rendelkezésére áll, és ha itt nem jár sikerrel, a strasbourgi bíróság elé viszi az ügyét. 

Arról, hogy milyen jogi lépéseket tervezünk, nem szeretnék egyelőre részleteket elárulni. Azt azonban elmondhatom, hogy védencem úgy mentálisan, mint fizikálisan teljesen jól van, nem törte meg a börtön, tartja magát. Ez olyannyira igaz, hogy még egy könyvet is írt, melyet már ki is adtak. Ebben önmagáról és a perről is hosszan írt 

– mondta a Blikknek Győrkös István ügyvédje, Dr. Takács Zoltán.

Fegyverrel támadt a házkutatásra érkezett rendőrökre

2016. október 26-án házkutatásra mentek a rendőrök Győrkös bőnyi házához. A házigazda kiment a kapuhoz és időt kért azzal az ürüggyel, hogy elzárja a kutyáját. 

Az így nyert pillanatokat arra használta fel, hogy bemenjen a házba, magához vegye fegyverét és elbarikádozza magát. 

Közben a nyomozók utánamentek, tűzpárbaj alakult ki, melyben Győrkös lelőtte Pálvölgyi Péter kiemelt főnyomozót. A gyilkost végül a TEK kommandósai fékezték meg, hosszas rábeszélés után feladta magát. 

A bírósági tárgyaláson Győrkös tagadta, hogy ő ölte meg a rendőr őrnagyot, véleménye szerint Pálvölgyivel úgynevezett: „baráti tűz", vagyis az egyik kollégája lövedéke végzett. 

Érvelt azzal is, hogy a halálos lövedéken nem találtak DNS mintát. A szakértők azonban minden kétséget kizáróan megállapították, hogy a rendőr életét Győrkös golyója oltotta ki. Ezt támasztja alá, egy hangfelvétel is, melyen éppen a tettes felesége vallotta be, hogy férje lelőtte a rendőrt. 

A férfi legkorábban 25 év múlva, vagyis 101 évesen szabadulhat. 

Családja a szörnyűségek ellenére kitart mellette, felesége és gyerekei is rendszeresen látogatják.

Pálvölgyi Pétert katonai tiszteletadás mellett helyzeték végső nyugalomra a pilisszentkereszti temetőben. Pintér Sándor belügyminiszter pedig posztumusz alezredessé léptette elő a hősi halált halt rendőrt.