Elkezdődött a harmadik, vagyis az ismétlő oltások beadása, vasárnaptól már bárki felveheti az újabb adagot, aki kéri. A Metropol saját kutatása szerint a Pfizer a legnépszerűbb, és a lap azt is megtudta, hogy személyesen keresik fel a 60 év feletti oltatlanokat, hogy felhívják a figyelmüket a koronavírus veszélyeire.

A gyorsan fertőző delta variáns miatt elkerülhetetlen a járvány 4. hulláma, a megbetegedések száma és a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag-mennyiség is újra emelkedni kezdett. A legnagyobb veszélyben azok vannak, kik nincsenek beoltva, ezért az orvosok augusztus 1-től személyesen is felkeresik azokat az időseket, akik nincsenek beoltva - írja a lap.

Nem kötelező, de ajánlott lehet a harmadik oltás

Mint a Metropol megtudta, az oltásokat szabad, de nem kötelező „mixelni": orvosi ajánlás alapján mindenki szabadon választhatja ugyanazt vagy másik vakcinát, mint amilyet eddig kapott. Van elég vakcina, így lehet kérni bármelyiket, ami az orvos szerint beadható - hívták fel rá a figyelmet.

A Metropolnak nyilatkozó szakemberek szerint ajánlott a harmadik dózis, hogy nagyobb legyen a védelem. A többség szerint érdemes „keverni" a vakcinákat. Rusvai Miklós virológus szerint különösen igaz ez a vektorvakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik, Jansen): nagyon előnyös a mixelés más típusú oltással. Valahol nem szükséges, de lehetséges, ilyen például a Pfizer és a Moderna. És van, ahol szintén előnyös, ez pedig az inaktivált vakcina, a Sinopharm. Juhász Éva háziorvos szerint a keverésnek semmi kockázata nincs, előnye viszont sok lehet – ám nem kötelező.

Már lehet jelentkezni a harmadik oltásraForrás: MTI/Mónus Márton

Már lehet jelentkezni az oltásra

A harmadik oltásra újra kell regisztrálni a vakcinaregisztrációs oldalon, amely csak azoknak engedélyezi, akiknél már letelt a 4 hónap várakozási idő a második dózis után. Ezután lehet online időpontot foglalni ugyanúgy, mint korábban. Ezután a háziorvos felveszi a kapcsolatot az érintettel - hívta fel rá a lap a figyelmet. 

Augusztus 1-jétől elindult a 60 év felettiek oltási kampánya. A háziorvosok, önkéntesek személyesen keresik fel azokat az időseket, akik még nem kérték a védőoltást. Oltásra lehetőség van az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is. Ezzel párhuzamosan folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása is: pénteken megjelent az alapimmunizálásáról szóló kormányrendelet, amely szerint minden olyan egészségügyi dolgozónak kötelező az első két koronavírus elleni védőoltás felvétele, aki még nem kapta meg.

Még nem döntött mindenki a harmadikról

A Metropol készített egy online felmérést azok között, akik megkapták az első két dózist. Kiderült: körülbelül egyharmad döntötte el, hogy kéri a 3. oltást, egynegyede utasítja el, a többség még gondolkodik rajta. A válaszolók többsége Pfizert kér harmadiknak.

A Metropol online kérdőívjének eredménye a harmadik oltásrólForrás: Metropol

 A közvélemény-kutatásról részletesebben a Metropol cikkében olvashat!