Újra terjeszkedik a lakásmaffia Budapesten

Koronavírus, Budapest, Zugló, ablak, lakás, lakótelep, panel, sok ablak vírus, korona, karantén, önkéntes karantén
Vágólapra másolva!
Eltartási szerződésekkel szerezi meg az idős emberek házait a lakásmaffia. A tulajdonosok lemondanak az otthonukról, ápolásért és havi 100 ezer forintért cserébe. A Bors a Ripost7-re hivatkozva azt írja, hogy Óbudán gyanús körülmények között haltak meg olyan idős emberek, akikkel korábban eltartási szerződést kötöttek, vagy úgy adták el a házukat, hogy még benne éltek.
Vágólapra másolva!

Egy óbudai társasház liftjébe került ki egy plakát, ami arra figyelmeztet, hogy már

többen meghaltak, miután eltartási szerződést kötöttek, vagy úgy adták el a lakásukat, hogy még ott éltek.

A plakátot kiragasztó férfi, az 5. Számú Óbudai Lakásszövetkezet elnöke elmondta, hogy több ilyen esetről is tud az elmúlt évekből – írja Ripost7-re hivatkozva a Bors.

Képüpnk illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Óbudán több olyan szórólapot is lehet találni, amiket különböző társasházak postaládáiba dobtak be és eltartási szerződést ajánlanak.

A Ripost7 egyik munkatársa felhívta a telefonszámot és egy kitalált történettel ált elő. Azt mondta a telefont felvevő férfinak, hogy egy Kerék utcai ismerősétől kapta meg a telefonszámát. Hamarosan külföldre költözik és aggódik a szomszédban élő néniért, akinek eddig ő segített.

A férfi ezek után arról érdeklődött, hogy az asszony tulajdonában van-e a lakás.

– mondta a férfi a telefonban. Az összeggel kapcsolatban azt mondta, hogy az megegyezés kérdése. Attól függ, milyen idős az asszony és milyen a lakás. Erre az újságíró elmondta, hogy az asszony 87 éves és nagyjából 30 millió forintot érhet a lakás. Erre felajánlotta a férfi, hogy adott esetben ápolót is tudnak biztosítani.

- mondta tapasztaltan a férfi, majd személyes találkozóra hívta a lap munkatársát.

illusztráció Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Havi 100 ezer forint a 30 milliós lakásért

A találkozóra pár nap múlva került sor, ahol a férfi elég gyorsan rátért a lényegre.

- kezdett bele a férfi, mire az újságíró megjegyezte, hogy nem neki, hanem az asszonynak kell megfelelnie.

– tette hozzá, majd a tiltakozás ellenére tovább erősködött:

Ekkor az újságíró megkérdezte, hogy milyen havi összegre gondoltak a 30 milliós lakásért cserébe. A férfi elmondta, hogy havi 100 ezer forintot fizetnének, amiről egy közjegyzői szerződés is készülne.

"Ez úgy néz ki, hogy kötünk egy szerződést, a néni átruházza a lakását, és ő cserébe kap havi 100 ezer forintot, erről írunk közjegyzői papírt"

– tette hozzá.

Képünk illusztráció Fotó: Medgyesi Milán - Origo

Később a jutalékra visszatérve elmondta, hogy mivel az újságíró az ő érdekeiket képviseli, ne csinálja azt ingyen. Elmondása szerint ugyanis sokkal nehezebb ismeretlenként eltartási szerződést kötni, mintha egy ismerős győzi meg az idős asszonyt arról, hogy ez neki mennyire jó lesz.

– válaszolta a férfi arra kérdésre, hogy hanyadjára tesznek így.

Végül azzal váltak el, hogy megbeszélik az asszonnyal és majd gondolkoznak rajta. Később az újságíró úja felhívta a férfit és megkérdezte tőle, hogy mekkore közvetői díjra gondolt.

A férfi félmillió forintot fizetett volna Revoluton keresztül, mert azt nem tudja ellenőrizni a NAV.