Karácsony Gergely elutasítottsága magasabb, mint a baloldali összefogásé

Pride-felvonulás Budapesten, Pride, Budapest, Budapest Pride 2021, LMBTQ, LMBT, LGBT, 2021.07.24., Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, főpolgármester
Vágólapra másolva!
2020 decemberében jelentették be a balliberális pártok, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon közös listával, illetve közös kormányfő-jelölttel és képviselőjelöltekkel kívánnak indulni. Mivel több jel is arra mutat, hogy Gyurcsány Ferenc és köre Karácsony Gergelyt szánja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok hogyan vélekednek a baloldali összefogásról és Karácsony Gergelyről.
Vágólapra másolva!

Mélyponton Karácsony választói megítélése

Kiindulópontként fontos leszögezni, hogy a választók bizalmatlanul viszonyulnak a balliberális összefogáshoz. A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a baloldali együttműködésről, ezzel szemben a 39 százalékuk pozitívan vélekedik az összefogott baloldalról.

Tovább árnyalja a képet, hogy – a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető – Karácsony Gergely elutasítottsága magasabb, mint a baloldali pártok alkotta összefogásé. A felmérés szerint

a válaszadók 57 százaléka kedvezőtlen állásponton van a Párbeszéd politikusáról, míg a Karácsonnyal szimpatizálók aránya 37 százalékra tehető.

Másképpen fogalmazva a baloldali összefogás, valamint Karácsony Gergely kedveltségi indexe (tehát a kedvező és kedvezőtlen válaszarányok különbsége) is a negatív tartományban mozog, ám a főpolgármester népszerűtlenebb (mínusz 20 százalék), mint az összefogott baloldal (mínusz 15 százalék).

Forrás: Századvég

A főpolgármester nem tudta megszólítani a bizonytalan szavazókat

A jelenség hátterében feltételezhetően az áll, hogy

Karácsony Gergely városvezetői teljesítménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ebből fakadóan a válaszadók többsége kedvezőtlen véleményt alakított ki a főpolgármesterről.

A 2019-es önkormányzati választások kampányában tett ígéretek megvalósulásának elmaradása (többek között a tömegközlekedés ingyenessé tétele a 14 év alattiak számára, az időseknek és a rászoruló családoknak nyújtandó fűtéstámogatás, továbbá a hármas metró klimatizálása), a rendszeressé váló forgalmi dugók és útlezárások Budapesten, valamint a nyelvvizsga-botrány egyaránt szerepet játszhatott Karácsony népszerűségének csökkenésében. Ezen felül azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi főpolgármester a 2018-as országgyűlési választáson már kudarcot vallott miniszterelnök-jelöltként, így a 2022-es győzelmi esélyeiben a baloldali választók okkal kételkedhetnek.

Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy Karácsony Gergely a bizonytalanokat, mint potenciális szavazóbázist sem tudta sikeresen megszólítani, holott ez elengedhetetlen lenne egy esetleges sikeres választási szerepléshez a 2022-es voksoláson. A kutatás rávilágít ugyanis, hogy

a pártpreferenciájuk tekintetében bizonytalanok körében jelentős az MSZP-Párbeszéd-LMP kormányfő-jelöltjének az elutasítottsága,

csupán 17 százalékuk kedveli a főpolgármestert. Ebben a választói szegmensben azoknak az aránya, akik nem kedvelik Karácsonyt, 51 százalék. Ennek megfelelően a pártpreferenciájuk vonatkozásában bizonytalanok körében a párbeszédes politikus kedveltségi indexe mínusz 34 százalék.