Még májusban megkérdeztük Karácsony Gergelyt arról, hogyan élte meg az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését, és nem gondolkozott-e azon, hogy a történtek miatt felmond a Gyurcsány Ferenc irányítása alatt álló Miniszterelnöki Hivatalban, ahol akkor dolgozott. Mivel a főpolgármester akkor nem válaszolt megkeresésünkre, ezért most újra megkerestük, már csak azért is, mert a kérdést aktuálissá tette, hogy Karácsony Gergely egy német lapnak nyilatkozva elismerte, megint arra készülnek a kampányban, hogy hazudozni fognak. Konkrétan: a migránsok jogait védenék hatalmon, de ezt el fogják hallgatni a kampányban. 

Az őszödi beszéd 15. évfordulóján kérdéseket küldtünk a főpolgármesternek. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, mai fejjel hogyan értékeli a másfél évtizeddel ezelőtti történéseket. Mint ismert, Karácsony Gergely a Gyurcsány-rendszer nagy nyertesei közé tartozott: ebben az időszakban a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai tanácsadójaként kimagasló fizetést vihetett haza, nem mellesleg családi cégével sorra nyerte az állami megbízásokat. Arról nem is beszélve, hogy a Mediántól, ahol kutatási igazgató volt, szintén komoly összeget kapott.

Bár a beszéd elmondása óta eltelt másfél évtized, Gyurcsány Ferenc beosztottja azóta sem fejtette ki a véleményét a témában. Éppen ezért még májusban megkérdeztük tőle, hogy hol volt, amikor kiszivárgott az őszödi beszéd; mit érzett, akkor amikor meghallotta; és nem gondolkozott-e el azon, hogy otthagyja kényelmes, minisztériumi állását.

Bár a válasz sokakat érdekelt volna, Karácsony figyelmen kívül hagyta megkeresésünket. Feltehetően nem véletlenül, hiszen ekkorra már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy Gyurcsány Ferenc őt szánja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének. 

A hétvégén Karácsony nyilatkozott egy német lapnak, és az interjúban kérdésre válaszolva véletlenül elszólta magát: azt mondta, a migránsok jogaiért ténykednének kormányra kerülve, ezt azonban nem fogják kiírni a plakátokra, mert tudják, hogy úgy nem lehet nyerni. Vagyis tudják, hogy a magyarok érdekei ellen cselekednének.

Így újra aktuálisak lettek a kérdéseink, ezért kedden tettünk még egy próbát, hátha a a DK elnökének utasításait maximálisan követő főpolgármester most már elmondja véleményét, és megtudjuk, mit gondol főnökének országos botrányt kiváltó hazugságbeszédéről. Választ azonban ezúttal sem kaptunk, amivel bebizonyosodott,

Karácsony nem mer beszélni Gyurcsányról, közben azonban követné a hazugságokra alapuló politikáját.

Régi szövetségesekForrás: MTI/Balogh Zoltán

Emlékezetes, májusban volt 15 éve annak, hogy a kormányalakítás előtt a balatonőszödi kormányüdülőben az MSZP-frakció zárt ülésén Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszéd néven ismertté vált hazugságbeszédét. A máig tisztázatlan körülmények között rögzített szónoklat nem sokkal később, szeptemberben kiszivárgott, megmutatva, hogy a volt kormányfő totális hazugságokra alapozta a kormányzását. 

Ezzel világossá vált, hogy a 2006-os országgyűlési választási kampányban hangoztatott gazdasági adatokat az MSZP-SZDSZ kormány meghamisította, átverve a magyar embereket. Olyannyira, hogy sokan a kormányzó szocialista pártból csak akkor értesültek az ország valós helyzetéről. "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" - adott lesújtó képet Gyurcsány Ferenc az általa vezetett kormány teljesítményéről. 

A nyilvánosságra került beszédnek komoly társadalmi következményei lettek: az elhangzottak miatt országszerte tüntetéshullám tört ki, a rendőri vezetők pedig Gyurcsány utasítására lovasrohamot vezényeltek a békés megemlékezők ellen az 1956-os forradalom 50. évfordulóján. A véres rendőrterror során békés megemlékezőket bántalmaztak, több résztvevőnek a szemét is kilőtték.Gyurcsány Ferenc most Karácsony Gergely előretolásával próbál ismét hatalomra jutni: ahogy fentebb is említettük, a baloldalt irányító Gyurcsány régi bizalmasát, a főpolgármestert jelölte ki a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének.

Ő pedig átveszi főnöke hazugságpolitikáját. Nyilván nem véletlenül, Gyurcsány erre utasította.