Újabb együttműködést kötött az Országos Onkológiai Intézet, ezúttal egy orosz partnerintézménnyel küzdenek a daganatos megbetegedések prevenciója, diagnosztizálása és kezelése területén. A kétoldalú megállapodás részeként a partnerség a kutatásban és az oktatásban is jelen lesz.

A július közepén aláírt megállapodás értelmében a felek, vagy az Országos Onkológiai Intézet és a moszkvai Nemzeti Orvosi Kutatási Radiológiai Központ között információ- és tapasztalatcserére kerül sor a daganatos betegségek prevenciója, diagnosztizálása és kezelése területén, valamint lehetőség nyílik közös munkára a kutatásban és az oktatásban.

Mindkét intézet tagja a 2019-ben, huszonegy ország részvételével és a magyar kormány támogatásával megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiának (CEEAO). Az akadémia Kásler Miklós EMMI miniszter vezetésével jött létre, és célja egy regionális összefogás előmozdítása és harmonizálása a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben, amely lefedi a megelőzést, az onkológiai ellátást, a kutatást és az oktatást.

A megállapodást az orosz fél részéről Andrej Kaprin, az NMRRC főigazgatója írta alá, a magyar fél részéről pedig Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.