Reagált a kormány az alapvető jogok biztosának nyilatkozatára

SYNLAB illusztráció, labor, laboratórium, teszt, PCR, koronavírus tesztelés, vírus, fertőzés,
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, reagálva az alapvető jogok biztosának állásfoglalására.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írják, Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre.

A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást.

A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével

éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható.

Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével - írja a közlemény.