Már az adóhatóság is vizsgálja Cseh Katalin 4,5 milliárdos botrányát

DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Mediaworks Hírcentrumának kérdésére válaszolva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt közölte, hogy jelenleg is zajlik Cseh Katalin korrupciógyanús ügyben érkezett feljelentés elbírálása. A Momentum uniós képviselőjének botránya tovább dagd, egyre több a kérdőjel.
Vágólapra másolva!

Újabb hatóságnak ad feladatot az a botrány, amely a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin körül alakult ki a napokban - írja a Magyar Nemzet szerdai cikkében, kiemelve, hogy egy feljelentést követően a NAV látókörébe került az ügy.

Mint ismert, a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, és jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentést tett. Tényi ezt azzal magyarázta, hogy a különböző lapokban megjelent oknyomozó anyagok azt támasztják alá, hogy a Cseh Katalinékhoz kapcsolható nagyjából fél tucat vállalkozásból álló céghálózat tagjai egy helyen, egy időben, ugyanazon uniós forrás elnyerésére játszhattak össze. A vállalkozások összesen közel 4,8 milliárd forint uniós pályázati pénzhez jutottak az évek során.

Újabb hatóság vizsgálja a Cseh Katalin körül kirobbant botrányt Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Magyarországon meglehetősen ritka, hogy ekkora mértékű támogatás kapcsán merül fel a költségvetési csalás gyanúja, és hogy ilyen kiemelt összegben indulhat nyomozás" – fejtette ki akkor Tényi István. A feljelentés időközben a főügyészségtől átkerült a NAV-hoz, ahol most zajlik annak elbírálása.

Nem az adóhatóság az egyetlen, amelynek foglalkoznia kell a botrány részleteivel, korábban bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz is. A hatóság erről korábban az Origónak úgy fogalmazott: megteszik a szükséges intézkedéseket és vizsgálatot indítanak.