Miközben emelkedik az EU által beszerzett egyes vakcinák ára, a folyamatosan az átláthatóságot emlegető Bizottság nem ad információt sem erről, sem magukról az oltóanyag-szerződésekről - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az Alapjogokért Központ.

Miközben a Pfizer és a Moderna is emeli az oltása árát Európában az Európai Bizottság reakciója nem ismert.

"A testület az üzleti titok mögé bújva továbbra sem oszt meg információkat a nyilvánossággal. Nem elég, hogy a Bizottság elhibázta a korábbi vakcinabeszerzéseket, gyengén teljesített a vakcinák szétosztásában és a vakcinaigazolvány bevezetésében is. Úgy tűnik, a rossz széria folytatódik: a Bizottság nem tud eredményesen fellépni a gyógyszercégek agresszív árpolitikájával szemben, ennek pedig a tagállamok adófizetői láthatják kárát"- áll a bejegyzésban.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben a Bizottság előszeretettel kéri számon a "jogállamiság" jegyében egyes tagállamokon az átláthatóságot önmagára vonatkozóan ezt már nem tartja fontosnak. 

"Az EB nem tartja fontosnak a transzparenciát, nem hozza nyilvánosságra az uniós vakcina-szerződéseket és nem ad választ most az áremelkedés okaira vonatkozóan sem. Sajnos mindez jól illeszkedik a Bizottság eddigi gyakorlatához. Az uniós testület munkájának átláthatósága számos területen nem biztosított, legyen szó az uniós intézmények humánpolitikájáról vagy a nyílt társadalom politikai NGO-inak uniós lobbitevékenységéről.