Egy férfi és testvére több hónappal ezelőtt egy lakatlan ingatlannál szedett össze csaknem 880 tételnyi robbanóanyagot, robbanószert és lőszert. A hatóságok hétfőn kutatták át a férfi ingatlanát, ahol megtalálták az eszközöket. Ez derül ki a Budapest Környéki Törvényszék szerdai közleményéből. 

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság robbanóanyag és robbanószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés és más bűncselekmény miatt indított nyomozást. A törvényszék kiemelte, figyelemmel a férfi terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára és a várható büntetésre - 2-12 év szabadságvesztés -, fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Mindemellett a férfi egy olyan házban rejtette el a robbanószereket, amelyben közvetlen családtagjai laktak. Azt nem tudják, hol a bűntársa. Így ha szabad lábon hagyják, a tanúk és mások befolyásolásával veszélyeztethetné a bizonyítást. Továbbá a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a férfit és elrendelte letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb szeptember 4-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított fellebbezett ellene. A végzés nem végleges, de végrehajtható.