Államférfinak nevezte Tordai Bence Karácsony Gergelyt. Erre reagált a Facebookon Rákay Philip.

Tordai Bence tegnapi posztjában kijelölte - nagyítóval is láthatatlan pártjuk - szellemi előképét, egyben Karácsony politikai igazodási pontját, Göncz Árpád személyében.
Eddig is tudtuk, persze, hogy tudtuk, hogy a mai haladók még mindig bepárásodott szemmel gondolnak az egykori SZDSZ-re - a Szabad Demokraták Szövetségére -, a rendszerváltoztatás elárulóira, arra a hungarofób, szélsőliberális formációra, amely - nézetem szerint legalábbis - a legmélyebb árkokat ásta magyar és magyar közé az elmúlt harminc esztendőben.
A mai balos-liberálisok minden lélegzetvétele az SZDSZ legsötétebb korszakát idézi, a nyugati érdekek feltétlen kiszolgálásától, az erős nemzetállamok lebontásáig, a magyarellenes megnyilvánulásokig, a vegytiszta hazaárulásig. Nem csoda hát, hogy számukra néhai Göncz Árpád - az SZDSZ által akkor delegált - köztársasági elnök a zsinórmérték, a nagybetűs államférfi. Nyilván politikai gusztus dolga, de nekem az államférfi gróf Apponyi Albertnél és gróf Bethlen Istvánnál kezdődik...
De nekik megteszi „Árpi bácsi” is, ahogy ők becézgetik azt a Göncz Árpádot, - aki egy nyugatról diktált, az Antall-kormányra ráerőszakolt alku miatt lehetett egyáltalán köztársasági elnök, egy marginális párt színeiben, a „szabad” Magyarországon - akinek ’56-os múltjával villogott az SZDSZ, ezzel is bizonygatva antikommunista beállítottságukat. Mindkettőről gyorsan kiderült, hogy kizárólag a politikai látványpékség kelléktárához tartozott. 1994-ben az SZDSZ boldogan hatalomba segítette a posztkommunista MSZP-t, Göncz Árpád ’56-os ténykedése pedig - hadd legyek gáláns ezúttal -, finoman szólva is megosztó. (A Szabadság tér ’56 című műsorsorozatban volt szerencsém jó néhány ’56-os hőssel, megkínzott, meggyötört túlélővel beszélgetni, akik közül többen is igen dicstelen történeteket meséltek Göncz Árpád ’56-os szerepéről)
- aki a rendszerváltoztatás első, szabadon választott kormányának megpuccsolására - egyes szakértői vélemények szerint, titkosszolgálati eszközökkel - szervezett taxis blokád mellé állt, nyilvánosan szembehelyezkedve az elképzelhetetlenül nehéz helyzetben lévő Antall-kormánnyal
- aki ezzel a politikai állásfoglalással és kiállással - köztársasági elnökként - megrengette a kommunista-szocialista évtizedek után először megválasztott, demokratikus kormányba vetett hitet
- akinek segítségével mesterségesen fenntartották a magyar médiában a rendszerváltoztatás előtti állapotokat, aminek köszönhetően a komcsi elvtársak, III/III-as ügynökök ugyanúgy hemzsegtek az újságok, rádiók, televíziók szerkesztőségeiben, mint 1990 előtt.
És még hosszan sorolhatnám... Hát, ehhez a politikai ethoszhoz, ehhez a morális attitűdhöz akarják felzárkóztatni Karácsonyt. Na, ez könnyedén menni fog. Karácsony báb ugyanis tökéletesen alkalmas mindezekre.
De legalább ne hazudd őt államférfinek, Tordai! Ahogy Szabó Tímeából sem lesz Zrínyi Ilona soha...
- írta Rákay Philip.