Az Európai Bizottság által indított, a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás nem jogi, hanem politikai ügy - hangsúlyozta Gulyás Gergely az MCC Feszt Nagyszínpadán tartott eseményen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter Schiffer András jogásszal, az LMP korábbi társelnökével beszélgetett arról, merre tart az Európai Unió - áll a fesztivál közleményében.

Az MCC háromnapos esztergomi rendezvényén számos közéleti beszélgetést is meghallgathatnak az érdeklődők. A rossz időjárás ellenére is sokan voltak kíváncsiak Gulyás Gergely és Schiffer András véleményére az EU jelenével és jövőjével kapcsolatban. A beszélgetés egyik fő témája a nemrég hatályba lépett gyermekvédelmi törvény volt, amelynek kapcsán a miniszter megjegyezte: teljesen szokatlan és egyben felháborító, hogy az Európai Bizottság konkrét törvényi rendelkezések megváltoztatását követeli egy uniós tagállamtól. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Vajda János

Szerinte ez is azt mutatja, hogy ez nem jogi, hanem politikai ügy. Schiffer András szerint Magyarország hibát követett el azzal, hogy a törvénycsomag egyes passzusairól nem egyeztetett Brüsszellel. Ő úgy gondolja, hogy a törvény szövege tartalmaz olyan mondatokat, amelyek az Alaptörvénnyel is ellentétesek.

Schiffer AndrásForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az LMP korábbi társelnöke ugyanakkor azt gondolja, hogy az ügy körüli vita belpolitikai jellegű. Schiffer azt is hozzátette, hogy egyre erőteljesebb az Európai Unió belül az a jelenség, amely szerint a multinacionális vállalatok abban érdekeltek, hogy a tagállamok hatásköreit szűkítsék.

Gulyás Gergely megjegyezte: az Európai Unióban növekszik a civil szervezetek (az NGO-k) befolyása

Az MCC Feszt Mol Nagyszínpadán szombaton is érdekes közéleti beszélgetésekre kerül sor. Szó lesz például az oktatás jövőjéről, a vidék kontra főváros ellentétről, vagy a hazai vállalatok sikereiről. Előadást tart az MCC Feszt egyik neves külföldi vendége, Dennis Prager, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb konzervatív politikai kommentátora is.

További részletek itt.