Az MCC Feszt zárónapján tartott előadást Tucker Carlson, a Fox News sztárműsorvezetője. A Time magazin szerint ő a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodó az Egyesült Államokban. Teljesen megtelt az esztergomi Széchenyi-téren felállított Mol-nagyszínpad előtt a terület. Tucker Carlson azt mondta: van, mire büszkének lenni a magyaroknak. Magyarország olyan ország, amely szúrja azoknak a szemét, akik félrekormányozták a Nyugatot. Azt is hozzátette: az Egyesült Államok egyáltalán nem szabadabb Magyarországnál.

Tucker Carlson azt mondta, teljesen másként telt számára a Magyarországon töltött idő, mint amire számított. A műsora miatt rendszeresen utazik a világban, hogy megnézzék és megmutassák, hogyan élnek az emberek az Egyesült Államokon kívül - az amerikaiak közül ugyanis sokan azt hiszik, csak náluk élhetnek boldog emberek. 

Mathias Corvinus Collegium, MCC Fesztivál 2021, Esztergom, Tucker Carlson előadásaFotó: Polyák Attila - Origo

Megjegyezte: teljesen lenyűgözte a magyar kormány 2015-ös migrációs válságkezelése.  Tetszett az ország hozzáállása, miközben Magyarország teljesen magára volt hagyva. 

Azt mondta, a szerkesztője küldött neki egy tweetet néhány napja az egyik ismert, Washignton Postnál dolgozó újságírótól, amely azt hazudta, hogy Magyarországon a média több mint 90%-a a kormányzó párt kezében van, a vállalkozásokat fizikailag és jogilag zaklatják, a választásokat manipulálják, a politikusok pedig misztikusan meggazdagodnak. Tucker Carlson szerint ez volt az év legviccesebb dolga, amit olvasott, ráadásul egy olyan embertől, aki Kelet-Közép-Európa szakértőnek nevezi magát.  

A tweetet olvasva ismerős érzés kerítette hatalmába - mondja Tucker Carlson. Ő tulajdonképpen ilyen országban él. Az Egyesült Államokban a média több mint 90%-a a kormányzó demokrata párt irányvonalát követi. 

A CNN-en - ahol évekig dolgozott korábban - nem lehet egyetlenegy olyan szót sem hallani, ami eltér a demokraták irányvonalától. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Sok városban élt már, és azt tapasztalta, hogy 

az Egyesült Államokban bátornak kell lenni ahhoz, hogy az ember nyilvánosan vállalja a baloldaltól eltérő véleményét. 

Ha az ablakba valaki kirak egy olyan táblát, amely ellentmond a migrációról, emberi szexualitásról vallott demokrata álláspontnak, vagy akár csak azt jelzi, hogy a republikánusokra szavaz, betörhetik az ablakát.

Tucker Carlson felhívja a figyelmet: Barack Obama annak ellenére él egy 12 millió dolláros villában Massachusetts partjainál, hogy sohasem dolgozott a privát szférában. Vagyis nem Magyarországon gazdagodnak meg misztikusan a politikusok, hanem az Egyesült Államokban.  

Szerinte nagyon aggályos, hogy az Egyesült Államokból próbálnak oktatni egy olyan tízmilliós kelet-közép-európai országot, ahol tiszta választások voltak, és egészségesebb a médiaegyensúly, mint az Egyesült Államokban. 

Amerikában fizikai fenyegetettségben élsz, ha nem értesz egyet, és azonnal cenzúráznak a szociális médiában, hogy ha eltérő véleményedet közölni akarod 

- mondta.

Az országában a szabadság fokozatosan megszűnik, és üldözik a humort, minden halálosan komoly lett. Érzékelhető, hogy nagyon sötét irányba mozdulnak a dolgok.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az autoriter vezetők két dolgot szeretnének elérni - mondta a műsorvezető.

Első lépésben a nyelvet akarják uralni és második lépésben meg akarják akadályozni azt, hogy nevess.
Ha uralják a nyelvet, akkor uralják az elmét. A nyelv meghatározza azt, hogyan gondolkodunk.  Ha elveszik a szavakat az emberektől - ahogy Orwell fogalmazott -, akkor elveszik az emberek képességét, hogy gondolkodjanak.

A második lépésben elveszik az emberek azon képességét, hogy nevethessenek. Ennek mély oka van:  a humor ugyanis egy más látószög.

Hogyan látsz valamit humorosnak? - tette fel a kérdést a Fox News műsorvezetője.  Úgy, hogy a magasba emelkedsz és egészében látod a dolgokat. A más nézőpontot és perspektívát szeretnék megtagadni az emberektől.  Ezért kell az autoritereknek eltüntetni minden referenciát a múltból.  Ezért döntögetnek szobrokat és mondják, hogy hallgass el, ne beszélj a családodról, a hazádról, mert az fasiszta dolog. Nem szabad többé beszélni arról, hogy az őseid mit vittek végbe az országban, utálnod kell a történelmed. Meg akarják akadályozni azt, hogy régi szavakat használj, mert a régi szavak régi ötleteket hordoznak. Céljuk megakadályozni azt, hogy a jelenlegi helyzetet egy más nézőpontból szemléld  - hangsúlyozta a műsorvezető.

Az Egyesült Államok volt a legviccesebb ország valaha a világon - mondta a sztárújságíró.
Egy egész iparág épült erre az országban, amit stand-up comedy-ként ismerünk. Generációkon keresztül továbbadták az emberek a humort, de ez mára teljesen eltűnt. 

Ha a szemlélő felismeri, hogy mi történik valójában az Egyesült Államokban, akkor felismeri azt is, hogy nem a liberalizmus, amit rá kényszerítenek, hanem a liberalizmus ellentétje – mondja Tucker Carlson

Ez egy totalitárius eszme - húzta alá. 

Mindenki ugyanazokat a dolgokat fogyasztja, ugyanazokat a szlogeneket használja és mindenki engedelmeskedik. 

Magyarország kisebb, mint New York állam, nem rendelkezik haditengerészettel, nincsenek óceánjai, sokáig ellenséges szomszédok szorításában élt és idegen hatalom uralkodott, mégis most a magyar emberek képesek boldogak lenni. 

Ha a magyarok megtehetik ezt, akkor mi amerikaiak miért nem tudjuk ezt megcsinálni? Mennyire nehéz ez?  – tette fel a kérdést.

Tucker Carlson szerdán meglátogatta Magyarország déli határát. Egy nagy, masszív, csúcstechnológiával épült falra számított. Amikor meglátta a magyar határt, akkor tudatosult benne, hogy ez tulajdonképpen egy egyszerű drótkerítés. Azon kezdett elmélkedni, hogy mi a magyarok titka, hogy biztosítani tudják teljes egészében a határvédelmet?

A magyar műszaki határzárForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ott töltött idő alatt megjelent két közel-keleti migráns, akiket őrizetbe vettek a hatóságok.  Megdöbbenésére a hatóságok a mindössze 30 perces folyamat után udvariasan kikísérték a határon a migránsokat. Ekkor jött rá: ez a titok. 

Mély elköteleződést sugall ez az ország részéről. Itt vannak ezek az emberek és a puszta akarattal többet képesek elérni, mint az Egyesült Államok csúcstechnológiával 

- mondta a műsorvezető. 

Szerinte így viselkedik valaki, aki törődik a környezetével. Ha valaki úgy gondol az országára, mint az otthonára, akkor ő akar a főnök lenni, és rendet akar tartani. Ez a legegyszerűbb emberi alaptermészet. 

– hangsúlyozta Carlson.

Ha szeretsz valamit, akkor tisztán tartod. A tisztelet és a rend erénynek számít. A boldog ember rendezett, és ez a helyzet az országokkal is. Amikor az emberek elkezdenek nem törődni az országgal, akkor drogfüggők kezdenek sátorvárosokat építeni a járdákra. A szülőállama, Kalifornia a bevándorlás miatt került katasztrofális helyzetbe - mondta.  

Az Egyesült Államokban, ha kimondod, hogy ez az én hazám, és szabályok vannak, akkor máris fasisztának bélyegeznek. 

Tucker Carlson azt mondja, csodálja a magyar épületeket. Az amerikai épületek dehumanizálóak.  Ezzel azt sugallják az embereknek, hogy kevesebbet érnek a valóságosnál, nem Isten teremtette őket, nem egyediek és egyéniek: mind egyformák vagytok. A vas, acél és üveg épületek ezt az üzenetet küldik.

Tucker Carlson előadáson megtelt a nagyszínpad előtti térFotó: Polyák Attila - Origo

Mi történik velünk a halálunk után? - tette fel a kérdést. Lehetséges, hogy a vagyon felhalmozása nem az élet értelme. Lehet, hogy van valami, ami ennél több.

Végezetül azt mondta, hogy 

Magyarország nagyon provokatív a világ többi része számára. Nyitottság, tisztaság, a bűn hiánya, a rendezettség és a határok ellenőrzése jellemzi. 

Mindaz, hogy Magyarország ezeket az értékeket fontosnak tartja, sérti a nyugati vezetőket, akik félrekormányozták a Nyugatot. 

A magyar lecke ez: 

törődj az országoddal, próbáld megszépíteni a legegyszerűbb úton. Egy olyan hellyé tedd az országod, hogy ha az emberek akarnak gyerekeket vállalni, akkor tudjanak és tudják őket felnevelni. Olyan ételeket ehess, amelyek nincsenek telenyomva szeméttel. Rendes ételek, tiszta utcák, családorientált politika. Mennyire komplex dolgok ezek? - tette fel a kérdést. Valójában nem azok, hiszen évezredek óta ezek számítanak az életben. Nem a GDP mérete számít, hanem az, hogy az emberek jó életet tudjanak élni, és hogy tudják követni a hagyományaikat egy olyan környezetben, amely felemel. Ezt akarja mindenhol az emberek többsége, ez az emberek veleszületett vágya. Legyetek büszkék arra, amitek van!  – zárta mondanivalóját Carlson.