Nem menti meg Lagzi Lajcsit a börtöntől, hogy lebuktatta a zsaroló ügyvédet

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
Vágólapra másolva!
Egy ügyvéd vezette banda azt ígérte az ismert zenésznek, Galambos Lajosnak - vagyis Lagzi Lajcsinak -, hogy 200 millió forintért elintézik, hogy ne kerüljön börtönbe. Lajcsi az ügyészséghez fordult, a bandát elfogták, három embert azonnal letartóztattak. Ez azonban a Lagzi Lajcsi elleni eljárást valószínűleg nem befolyásolja. Továbbra is azt kéri az ügyészség, hogy hét évre kerüljön börtönbe.
Vágólapra másolva!

Egy vállalkozó és az alkalmazottja a múlt hónapban találkozót beszéltek meg egy bűncselekmény vádlottjával, ahogy azt megírtuk, ez volt az első rendőrségi hír.

A vállalkozó azt ígérte, hogy 200 millió forintért elintézi, hogy a férfi és a felesége ne kapjon letöltendő börtönbüntetést.

Az egyik találkozón telefonon felhívott valakit, aki azt hazudta, hogy ő a legfőbb ügyész jobb keze, és garantálta, hogy a házaspárnak nem kell börtönbe mennie.

A megkeresett férfi többször találkozott egy ügyvéddel is, aki megerősítette, hogy a vállalkozó valóban képes kedvezően befolyásolni a bíróság döntését.

Ehhez őt kell megbízni a folyamatban lévő ügyben védőként.

A vádlott azonban nem hitt nekik, szólt ügyvédjének, majd az ügyészségnek. A bűnöző ügyvédet, a vállalkozót és annak társát azóta már le is tartóztatták.

Lagzi Lajcsi az érintett

A Ripost írta meg először, hogy a megzsarolt férfi nem más, mint az ismert mulatós zenész, Lagzi Lajcsi.

Lagzi Lajcsi az egyik tárgyaláson Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vádirat szerint a kilencvenes években szabálytalanul köttette be a közműveket mocsai házába és más hozzá köthető ingatlanokba, illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével.

Ezzel a módszerrel éveken keresztül lopta a vizet, az áramot és a gázt.

Összesen kilenc vádlottja van az ügynek, Galambos Lajos az első számú, de a felesége is a vádlottak között van. Ezért is történhetett meg az, hogy a zsarolók azt állították, hogy mindkettejüknek elintézik azt, hogy ne kerüljenek börtönbe.

Ez egyébként egy erős vállalás, hiszen az ügyész azt kérte, hogy Lajcsit 7 év börtönre ítéljék.

A magyar jog szerint csak az kaphat felfüggesztett börtönt, akit két évnél rövidebb idejű börtönre ítélnek. Ez sem automatikus, a bíró söntésétől függ. Vagyis, ha Lagzi Lajcsit bűnösnek találják, a vádirat alapján nehezen kaphat felfüggesztettet.

Ebből csak rosszul jöhetett volna ki

– mondta az Origo kérdésére Kabódi Csaba büntetőeljárási jogász

Vagyis Lagzi Lajcsi az egésszel nem hogy nem nyerhetett volna, csak saját magát hozhatta volna még rosszabb helyzetbe.

Lagzi Lajcsi tárgyalása, Budaörsi Járásbíróság, 2021.06.08. Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondja Kabódi Csaba.

Lagzi Lajcsi ezt tette, azonnal értesítette az ügyészséget.

Az alapeljárást azonban mindez nem befolyásolja. Ez az úgynevezett alapvélelem. A feltételes mód azonban azért indokolt, mert akár ezt értékelheti is a bíró az ítélethozatalnál, de születhetett volna egy háttéralku, vagyis egy vádalku. Ennek lényege, hogy

valaki egy olyan bűncselekményről tájékoztatja a hatóságokat, amely nagy volumenű, cserébe pedig azt kéri, hogy az ellene folyó eljárásban ezt vegyék figyelembe.

Vagyis ő kapjon enyhébb ítéletet.

"A vádalku lényege, hogy zárt ajtók mögött születik meg. Elvileg erről senki sem szerezhet tudomást.

De ez sem jelent biztosat, mert ez jelenthet változást a vádlott életében. Ilyen lehet, mondjuk, egy betegség, vagy ha a családi körülményei változnak meg, például meghal a felesége, és neki öt kisgyereket kell nevelnie" – mondja a szakember ismét általánosságban.

– tudtuk meg az illetékes Pesti megyei Ügyészség munkatársától, Jagusztin Tamástól.

Ezek szerint Lagzi Lajcsi és az ügyészség nem kötött vádalkut.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy néz ki a valóságban?

Lajcsi a Borsnak azt mondta, hogy őt bedrótozták, ez után fogták el a zsarolókat.

"Pontosan az ilyen esetekben használják a rejtett technikai eszközöket, például a hangfelvevőt.

– mondja Antóni Sándor, a Skorpió4 Magánnyomozó Iroda vezetője, aki mielőtt magánnyomozó irodát nyitott, rendőr volt, több akcióban is részt vett.

"Ilyen esetekben fontos, hogy a célszemélyek legyenek megfigyelve.

Egy hang- vagy hang- és képfelvevőt kell használni, ennek is többféle variációja van. Van, ami élő egyenes hatásban közvetíti, ami történik, és azt rögtön nézi is valaki. Ezt a felvételt is le lehet menteni. De használhatnak olyan eszközt is, amelyben memóriakártya van, és rögzíti az egészet. Azt is vissza lehet nézni. Ezek mindenképpen bizonyító erejűek. Egy felderítésnél ez elengedhetetlen" – mondja Antóni Sándor.

Az ilyen esetekben a szakember szerint lehet használni rejtett kamerás szemüveget, tollat vagy pendrive-ot. Ahogy fogalmaz, a titkosszolgálatnak ezekből a legmagasabb szintű felszerelései vannak.

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt folytat nyomozást a zsarolóbanda ellen.