Közzétette a kormány hivatalos tájékoztató oldala a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat.

A beoltottak száma 5 668 993 fő, közülük 5 498 222 fő már a második oltását is megkapta. 104 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 316 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy beteg meghalt, így a halottak száma 30 038 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 765 952 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 14 326 főre csökkent. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért azt kéri a kormány, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelmét, hogy a 12 éven felüli gyerekeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra, és számukra is nyitva az időpontfoglaló.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a Pap Kovách Gábor Református Idősek Otthonában Berhidán 2021. augusztus 12-én.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni. Már 96 ezren a harmadik oltást is felvették.

Pádorfalvi Valéria ápoló beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján, 2021. augusztus 12-én. ( A képre kattintva galéria nyílik!)Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az iskola közeledtével a szülőknek érdemes átgondolni az oltást. Magyarország az elsők között tette lehetővé a 12 év feletti gyermekek oltását, ennek köszönhetően már 200 ezer 12-17 év közötti diákot regisztráltak oltásra, és 81%-uk már fel is vette azt. Továbbra is folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is. Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, vagy az a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. 

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Őket arra kérjük, hogy regisztráljanak oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Oltáshoz készítí elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty vakcinát Pádorfalvi Valéria ápolóForrás: MTI/Krizsán Csaba

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten, vagy az a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás.

Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel továbbnöveli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők Barabás és Záhony határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást.

Jelenleg is tart a nemzeti konzultáció, amely keretében a kormány kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást.