Akadálymentesítik az augusztus 20-ai tűzijátékot a fogyatékossággal élő embereknek

tűzijáték, Budapest, augusztus 20.
A 2017-es tűzijáték Budapesten
Vágólapra másolva!
Tizennyolc helyszínen, több száz programmal ünnepelhetjük idén a Szent István napokat, a rendezvényekből pedig nem maradnak ki fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott emberek sem. Idén is akadálymentesítik a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete közötti területet - írta meg a Metropol. 
Vágólapra másolva!

Akadálymentesítik a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete közötti területet a fogyatékossággal élőknek és családjaiknak - erről Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott számolt be először a Facebook-oldalán.


A megosztott videóban Kovács Zoltán, a nemzeti kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újabb részleteket árult el a programokkal kapcsolatban.

– mondta.

Fényfestés díszíti esténként a Budavári Palotát

A felújított Szent István-terem remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva egyedi, vetített mintázat díszíti majd a Budavári Palota keleti homlokzatát egészen

augusztus 29-ig minden este fél 9 és éjfél között.

Az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában 2021. augusztus 12-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, mindhármukról látható alkotás a Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szobában.

A Budavári Palotanegyedben, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Visegrádon pedig a kiterjesztett valóság segítségével lehet bepillantást nyerni az újjáépített történelmi terem szépségébe. A Szent István-terem motívumaival díszített szabadtéri installációk célja, hogy a rajtuk található QR-kód beolvasása után az érdeklődők betekinthessenek a lenyűgöző helyiség részletgazdag világába, többek között

megnézhetik az ország legnagyobb Zsolnay-kandallójának díszes csempéit, a szenteket és királyokat ábrázoló festményeket,

valamint a fából készült, faragott mennyezetet.

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy hétvége alatt betelt az összes előregisztrációs hely az újjászületett Szent István-terembe, amely augusztus 20-tól a hónap végéig előzetes foglalás nélkül is megtekinthető ingyenesen. A naponta 10 órától negyed óránként induló vezetett látogatásokra - érkezési sorrend szerint - a helyszínen is be lehet csatlakozni korlátozott számban.