A jövő nemzedékéről hazafias honvédelmi nevelést nyújtva kell gondoskodni a mai fiatalokról - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium ünnepélyes átadásán.

A tárcavezető köszönetet mondott a város és a Nyíregyházi Egyetem vezetőségének az együttműködésért, amelynek eredményeként az egyetemi campus egyik kollégiumának épületében sikerült létrehozni a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium itteni telephelyét.
Benkő Tibor hangsúlyozta, elengedhetetlen a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése.
Fontos, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt, s elődeink példáját követve, rájuk is fel lehessen nézni - emelte ki, hozzátéve, olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében.A miniszter reményét fejezte ki, hogy az innen kikerülő fiatalok tudásukat a haza, a magyar emberek javára fordítják majd. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán NyíregyházánForrás: MTI/Vajda János

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a névadó leszármazottait is köszöntve kiemelte: Nyíregyháza sok jó katonát adott a hazának, köztük vitéz Mikecz Kálmánt, aki végigharcolta az első és a második világháborút.
Fontos azonban, hogy ne csak hagyományunk, hanem jövőnk is legyen, erre ad lehetőséget a kollégium beindítása. - hangsúlyozta a városvezető.

Halkóné Rudolf Éva kancellár, Kovács Ferenc polgármester, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Vinnai Győző, a Fidesz országgyűlési képviselője és Horváth András kollégiumvezetőForrás: MTI/Vajda János

Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja emlékeztetett arra, hogy 2020-ban született meg a gondolat a honvédelmi oktatás és a kollégium beindításáról. Idén márciusban már elkezdődött a munka. A 3. számú épületben alakították ki az egyelőre a 9. évfolyamot kezdő 24 diák számára a honvédelmi kollégiumot.
Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: "nem katonákat akarunk képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánjuk átadni". Kedvcsinálónak bejelentette, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő diákok több mint 45 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban részesülnek majd.Horváth András a kollégium vezetője azt emelte ki, hogy a kollégium pályaorientációs feladatokat lát el, abban a reményben, hogy a diákok tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatják majd.

A vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium egyik folyosója Nyíregyházán az átadás napjánForrás: MTI/Vajda János