Több túlélő szerint durrdefekt okozta a tragikus buszbalesetet

Szabadbattyán, 2021. augusztus 15. Tűzoltó és rendőrök az árokból kiemelt, hajnalban balesetet szenvedett autóbusznál az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében 2021. augusztus 15-én. A balesetben nyolcan meghaltak, nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. A buszon Horvátországban nyaraló magyar turisták utaztak. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban megírtuk, nyolcan haltak meg abban az autóbuszban, amely vasárnap hajnalban Szabadbattyánnál átszakította az M7-es autópálya szalagkorlátját és egy felüljáró pillérének ütközött. A tragikus balesetben nyolcan súlyosan, negyvenen könnyebben sérültek meg. Eddig tisztázatlan, hogy mi okozta a tragédiát, korábban a fáradtságot, elalvást tartották valószínűnek, a TV2 hírműsorának, a Tényeknek viszont egy szemtanú azt mondta: durrdefekt okozta a balesetet. Ugyanezt mondta a Kisalföldnek is egy szemtanú.
Vágólapra másolva!

A baleset hajnali 4 óra 55 perckor történt az M7-es autópálya 70-es kilométerénél, a Budapest felé vezető oldalon.

A balesetet szenvedett jármű Horvátországban nyaraló magyar turistákat szállított.

A buszt egy külföldi nyaralásokat szervező magyar utazási iroda, a Volmer-Tours Kft. bérelte.

Tűzoltók az árokból kiemelt, hajnalban balesetet szenvedett autóbusznál Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A társaság név nélkül nyilatkozó munkatársára hivatkozva több lap azt írta, a balesetben meghalt a buszvezető is. Szabó Roland a RoliTúra vezetője kérdésünkre azt mondta, ők szervezték az egynapos horvátországi utat, a magyarokból álló csoport péntek este indult Budapestről és egy napot töltöttek a Krk-szigeten található Baska településen, ahonnan szombat éjjel indultak vissza a magyar fővárosba.

A buszon 56 utas volt, közöttük két gyermek, a sérülteket a legfrissebb információk szerint a helyszíni ellátás után Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy a halálos áldozatok között nincs gyerek, ugyanakkor a könnyebb sérültek között két tizenéves fiatalt is elláttak.

Az M1 vasárnap délutáni tudósítása alapján Siófokon egy sérültet kezelnek életveszélyes állapotban – őt többszörös sérülésekkel kezelik – további két ember szorul még ápolásra, nyolcat pedig hazaengedtek.

A nyolc halálos áldozatot követelő buszszerencsétlenség körülményei egyelőre tisztázatlanok Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A székesfehérvári kórházba húsz embert vittek a mentők, akik közül 17 könnyű sérültet azóta hazaengedtek.

A Fejér Megyei Hírlap megkeresésére a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szóvivője azt mondta, 20 sérültet szállítottak intézményükbe. Tizenheten könnyebb sérüléseket szenvedtek, a kezelőorvosok az ellátásukat követően őket hazaengedték. Három beteg szorul kórházi kezelésre, közülük ketten bordatörést és mellkasi zúzódást szenvedtek, egy pácienst combnyaktöréssel kezelnek orvosaik a Szent György Kórházban.

mesélte a Blikknek egy, a buszon utazó asszony.

A baleset hajnali 4 óra 55 perckor történt az M7-es autópálya 70-es kilométerénél Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Az asszonyt és keresztlányát végül a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül. Mint mondta, a sofőrök a tragédia előtt félórával Balatonlellén cseréltek, ezért biztos benne, hogy nem a fáradtság okozta a bajt. A Kisalföld olvasója úgy értesült egy a buszon utazó személytől, hogy a jármű durrdefektet kapott, ennek következtében vált irányíthatatlanná.

A baleset körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Az M1-nek nyilatkozó Bell Márton igazságügyi szakértő hangsúlyozta, hogy a balesethez vezető okok kiderítése hosszú folyamat lesz. Úgy vélekedett, hogy a baleset hátterében a járművezető esetleges elalvása, rosszulléte vagy műszaki probléma is állhat.

Hozzátette, hogy az autóbuszokra vonatkozó jelenlegi általános előírások megfelelőek, a járművezetőkkel kapcsolatos szabályokon lehetne szigorítani, amit a veronai buszbalesetnél is vizsgáltak már.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál elmondta: 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt a mentésben

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán fejezte ki részvétét a baleset áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán 15 óra 30 perc után indulhatott meg újra a forgalom.